Aktuális

Ulmann Mónika: A tapasztalt ökolány

Ullmann Mónika színésznő, aki a televízióban Barkács Csajként is bemutatkozott, a magánéletében, az újrakezdések terén is eredményes: fölépített egy többé-kevésbé klímabarát életmódot, amelybe most bepillantást enged a Nők Lapja olvasóinak.

– Minden az egyre kínosabbá vált allergiával kezdődött: pollenre, ételféleségekre, vegyszerekre, lassan szinte mindenre, ami csak egy szokásos háztartásban előfordul. Az életmód-változtatás kényszere tehát adott volt – meséli a színésznő, hogyan is kezdődött az ő zöldtörténete. – Elkezdtem csak olyasmit beengedni a lakásba, amit el tudok viselni. Vegyszert ma már egyáltalán nem használok, mosódióval mosok, az összetört mosódiót főzöm ki tisztítószernek is, és csak natúr- vagy biokozmetikumokat használok. Az életmódváltást persze 16 éves Dávid fiamnak is el kellett „szenvednie”, ez eleinte nem is mindig ment könnyen. De hamar megszokta, sőt megszerette, úgyhogy nálunk a gumicukor ma már legfeljebb fülbevalóként fordul elő, de nincs vele komoly gond.
Padlófűtés van mindenütt, kivéve a hálószobákban, ott radiátorok adják a meleget, már amikor bekapcsoljuk őket, hiszen hűvösben jó aludni. A ház déli oldalán három nagy termoüvegablak szívja be télen a meleget. Nyáron ugyan hőség van ettől, de nem bánjuk, hiszen egész télen a napsütésre várunk.
Légkondicionáló nálunk nincs, ha nagyon meleg a lakás, akkor kint alszunk a teraszon. Áprilistól amúgy is kint élünk – a kertben és a teraszon, illetve a fiam a kerti medencében, ahonnan ki sem jön őszig. Sokat kertészkedem, fűszereket és zöldségeket termelek, komposztálok, magról nevelek uborkát, karalábét, és nagy ünnep, amikor a saját padlizsánunkat esszük. Tavaly még dinnyét is szedtünk a kertből.
Áramot alig fogyasztunk – az is zöld áram, tehát megújuló energia –, energiatakarékos mosógépem van, és házimozirendszer nálunk nincs, hiszen olyan jó elmenni moziba!

Zöldáram és biopiac

Az étkezésre szintén nagyon figyelünk, lehetőleg biotermékeket veszünk, illetve kistermelőktől minőségi élelmiszert. Fagyasztóm nincs, mert nem készülök háborúra, mindig frisset vásárolok a piacon.
Megvannak a napi beszerzőhelyeim, szeretem, ha az áru mögött, amit megveszek, arc van és személyesség. Miután egész álló nap öltöztetnek, a ruházkodás nem nagyon izgat. De ha vásárolok, figyelek arra, hogy újrahasznosított anyagból készüljön, amit viselek.

– Dávid a ruházkodásban is tiszteletben tartja a mama ökotudatosságát?
– Még időben kialakítottunk egy rendszert: lehet új ruhát venni, de akkor egyet ki kell selejtezni. Ebből megtanulja, hogy a nyereség mellett van veszteség is, így kerülnek a dolgok egyensúlyba. Ha ő úgy
érzi, hogy a négy fekete farmerja mellé egy ötödikre is szüksége van, akkor meg kell válnia egytől.

Csillaghegyről Mónika és Dávid kicsi, elektromos árammal működő autóval indul el reggelente, mivel sok holmit kell cipelniük – Dávidnak például a vízilabdaedzéshez szükséges felszereléseit is.
– Macerás átgondolni a napi útvonalat, hogy beleférjünk a töltés nélkül megtehető kilométer-mennyiségbe. Időnként ki kell váltani tömegközlekedéssel, de többnyire azért megoldjuk vele a napi utazást. Ha pedig el akarunk menni hosszabb útra, bérelünk nagy autót, de a hétköznapokban minek álljon itt!?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top