Aktuális

Illegális abortuszok Várpalotán – “Nem kívánom senkinek a megvető pillantásokat”

A rendőrség is megerősítette: gyanúsítottként hallgatják ki azokat a nőket, akik egy várpalotai orvos közreműködésével illegálisan végeztették el terhességmegszakításukat. Vajon miért választották ezt az utat?

 

Illegális abortuszok Várpalotán - „Nem kívánom senkinek a megvető pillantásokat

„Ne jelentkezz a kórházban, van egy orvos, aki hatvanezerért megcsinálja” – valahogy így ajánlhatták egymásnak a nők azt a várpalotai orvost, aki a vádak szerint hosszú időn keresztül a hivatalos rendszert megkerülve végzett abortuszműtéteket. Már tavaly év végén lebukott, ám most már nemcsak ő az ügy fekete báránya; gyanúsítottként hallgatják ki azt a mintegy száz nőt is, aki átesett a beavatkozáson – köztük van, aki többször is.

Nincs rábeszélés

„A legutóbb nem kellettek ezek a formaságok” – ez volt a lebuktató mondat: egy nő szólta el magát a kötelező tanácsadáson. Így derült ki, hogy az egyik orvos „formaságok nélkül” műt, és ezzel bűncselekményt követ el. A nőgyógyász ezeket az abortuszokat spontán vetélést követő beavatkozásnak tüntette fel a kartonokon – mindezt a gyanú szerint hatvanezer forintért.

 A törvény ekkor engedi az abortuszt:

a)  ha azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja
b) a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved
c) a terhesség bűncselekmény következménye
d) az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén

Vajon mi az a kellemetlenség vagy nehézség, ami miatt ezek a nők el akarták kerülni a szabályos utat? Törvényes módon a dolog így történik: az illető kérelmezi a terhesség megszakítását, majd kétszer el kell mennie a családsegítő szolgálathoz, ahol egy védőnő elbeszélget vele. Csordás Ágnes, a Védőnők Egyesületének elnöke leszögezi: ezen a tanácsadáson nem beszélhetik rá a nőt arra, hogy változtassa meg a döntését, de próbálnak megoldást keresni arra, hogy megtarthassa babát. A beszélgetés valójában formaság, hiszen ha valaki úgy nyilatkozik, hogy súlyos válsághelyzetben van, azt a tanácsadónak el kell fogadnia. Itt tulajdonképp nincs tét: engedik vagy nem engedik a beavatkozást – pusztán csak arról van szó, hogy a műtét feltétele egy pipa: a családsegítőnél is járt az érintett. „Ennek a beszélgetésnek az elkerüléséért nem éri meg dupla árat fizetni” – véli Csordás Ágnes.

Dupla árat, hiszen a beavatkozásért 29 710 forintot kell téríteni az egészségbiztosító felé – illetve szociális helyzettől függően lehet kevesebb az összeg. A várpalotai esetben azonban csak az orvos kapott pénzt, amivel persze kár érte az egészségügyi rendszert is.
Ám nemcsak a pénz lehet motiváció minderre.

Megkülönböztetett bánásmód

Illegális abortuszok Várpalotán - „Nem kívánom senkinek a megvető pillantásokatHanna 45 éves, háromgyerekes anyuka, akinek nemrégiben egészségügyi okokból kellett elvetetnie a magzatát. Szerinte a nők azért választhatták ezt az „egyszerűbb” módot, mert így talán nem kellett annyi megvető pillantást elviselniük. „Senkinek  semmi köze ahhoz, hogy miért nem tudom vagy akarom megtartani a magzatot. Ha egy nő eljut odáig, hogy megszakítsa a terhességét, akkor az egy hosszan végiggondolt döntés. Ha azonban valaki orvosi utasításra megy abortuszra, akkor egészen más bánásmódot kap. Testközelből tapasztaltam, hogy máshogy bánik a kórház személyzete olyan nővel, aki nem egészségügyi okokból választja a művi vetélést. Nem kívánom senkinek a megvető pillantásokat akkor, amikor egyébként is borzasztóan érzi magát az ember.”

Adódik azonban még egy komoly ok: ha nincs súlyos egészségügyi tényező, akkor legálisan csak a tizenkettedik hétig lehet abortuszt elvégezni. „Az is illegális magzatelhajtásnak számít, ha a törvényi szabályok megszegésével, így például a 12. héten túl történik a beavatkozás – mondja Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi szakértője. És egy dolgot ne felejtsünk el: lehet, hogy a nők döntöttek így, de vélhetően egy számukra nagy tekintéllyel bíró személy aktív vagy hallgatólagos biztatására. Ez pedig nagy erő lehet, hiszen egy orvos szava még mindig sokaknak szent. „A Büntetőtörvénykönyv szerint mentesülhet a következmények alól az, aki tévedésben követte el a cselekményt. Érdemes megvizsgálni, hogy az érintett nők milyen tájékoztatást kaptak a jogszabályi feltételekről a beavatkozás előtt” – mondja a szakjogász.

Amióta kirobbant az ügy, sokan feltételezik, hogy ez „országszerte így megy”, elég pluszpénzt adni a megfelelő orvosnak, és le van tudva a dolog. Tóth Zoltán, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium volt elnöke ezt kizártnak tartja. „Ezek kivételes, elszigetelt esetek, az illegális abortusz kimondottan ritka Magyarországon. Nem is értem, miért választották a nők ezt az utat” – tette hozzá a professzor.

Az érintett nőknek azonban nem lesz könnyű dolguk, hogy tisztázzák a helyzetet, hiszen a büntető törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy „mind az orvos, mind az édesanya, aki a magzatot elhajtja, illetve elhajtatja”, bűncselekményt követ el. A rendőrségi szóvivő hangsúlyozza: „Magyarországon az abortusz engedélyhez kötött, amennyiben ez az engedély nem születik meg, de a terhességet megszakítják, úgy a fenti bűncselekmény megvalósul.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top