Aktuális

Riasztást adtak ki az erős havazás miatt

Hófúvás, viharos szél, jégzajlás a folyókon – folytatódik a tél legkeményebb szakasza. Várjuk fehérbe borult, hólapátolós téli <a href="mailto:tamas.dobos@sanomamedia.hu">fotóitokat</a> arról, hogy nálatok mi a helyzet!

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte szerdán Csonka Tamás meteorológus. Az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el.

Riasztást adtak ki az erős havazás miatt

 

Jelenleg több helyen havazik és hófúvás is előfordul; az északkeleti területeken 4-5 centiméternyi hó eshet, míg az Északi-középhegység magasan fekvő területein és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 centiméternyi hó is hullhat. A megerősödő szél több helyen eredményezhet hófúvást, északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erőssége meghaladhatja akár az óránkénti 60-70 kilométerest is.

Riasztást adtak ki az erős havazás miattViharos erejű lesz a szél

Szerda estétől a Dunántúlon, illetve a középső megyékben a szél szintén viharossá fokozódhat, sebessége az óránkénti 65–100 kilométerest is elérheti, míg a Bakony és Balaton térségében az óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökés sem zárható ki. Az ország túlnyomó részén jelenleg fagypont alatt van a hőmérséklet, de csütörtökön a melegfront hatására szinte minden megyében fagypont fölé emelkedik, és így olvadás kezdődhet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közben arról számolt be, hogy a jéghelyzet még mindig változatlan a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatos készenlétben van. A Duna továbbra is erősen zajlik, a budapesti szakaszon a folyó nyolcvan százalékát jég borítja, amely folyamatosan „vonul le”. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, de itt nem kell beavatkozni.

Riasztást adtak ki az erős havazás miattHómunkásokat toboroznak a fővárosban

Budapesten is intenzíven havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést az utakon, hidakon, felüljárókon, így különösen a kórházaknál, egészségügyi intézményeknél, valamint a lakosság ellátása szempontjából fontos létesítményeknél. A közterület-fenntartó a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel délutáni, valamint éjszakai munkára.

Várjuk olvasóink havazós fotóit: küldjed el ide, ha szeretnéd viszontlátni a felvételt galériánkban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top