Aktuális

Kevés diák vállal munkát

Hazánkban a diákok és az idősebbek foglalkoztatási aránya különösen alacsony.

Itthon kevés diák vállal munkátA világ második legnagyobb humánerőforrás-szolgáltatója, a Randstad Holding felméréséből kiderül, komoly feladatok előtt áll az európai, ezen belül pedig a magyar munkaerőpiac. Magyarországon az atipikus foglalkoztatási formák még nincsenek beillesztve a munkaerőpiacba, és a társadalmi elismertségük sem tükrözi fontosságukat. Európában az egyik legnagyobb probléma az öregedő társadalom, és ezen a flexibilis megoldások, az atipikus foglalkoztatási formák nagyobb arányú alkalmazása segíthet.

Kevés a részmunkaidős állás

A rugalmas foglalkoztatási formák többlet munkaerőt jelentenek, a cégek igényeihez jobban illeszkedő megoldást nyújtanak. Például a kereskedelemben szombat reggelenként megnövekvő vásárlói igény kiszolgálására jó megoldást jelentene a részmunkaidősök behívása a napi 8 órás foglalkoztatás helyett. Magyarországon kevés a részmunkaidős foglalkoztatás, például az alkalmazásban álló nők mindössze 7 százaléka van jelen ilyen formában a munkaerőpiacon, míg Hollandiában ugyanez az arány 76 százalékos.

A legfrissebb állásokért kattints ide!
A legfrissebb állásokért
kattints ide!

A felmérésből kiderül, a magyar diákok kevéssé vannak jelen a munkaerőpiacon. A fiatalok foglalkoztatása Magyarországon különösen alacsony, holott a részmunkaidő, illetve a munkaerő-kölcsönzés lehetőséget teremtene arra, hogy tanulmányaik mellett a diákok munkát vállaljanak – számolt be az MTI.

Az idősek foglalkoztatása is kulcskérdés

Az idősek bevonása a munka világába szintén fontos kérdés, bár ezen a területen az elmúlt időben sikerült Magyarországon növelni a foglalkoztatottságot, de még így is az utolsók között van Európában az 55–64 éves korosztály foglalkoztatottsága tekintetében.

A cikk folytatásához kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top