nlc.hu
Aktuális

A Four Seasons konyhájáról esznek a hajléktalanok

Mi a közös Sophia Lorenben és egy tucat budapesti hajléktalanban? Ötcsillagos luxushotel konyháján készül az ebédjük. A mostani hideg rendkívüli módon hatott az emberiességre: magánszemélyek és cégek a maguk módján segítenek.

Meleg szobák – extrák nélkül
Tárt karokkal várta egy bécsi éjszakai bár a nagy hidegben a hajléktalanokat.  Az üzlet tulajdonosa úgy döntött, ha már üresen állnak a szobák a téli szünet miatt, néhány jéghideg éjszakára befogad tíz hajléktalant. 

Jótevők a téli fagyban

„Segíthetnek a vendégek”   

A nagy hidegben a magyarok is sokkal segítőkészebbek, számos jótevő akad, akinek nem lenne dolga, mégis csöndben, de hatékonyan segít. A Four Seasons Hotel konyhájában nemcsak hírességekre főznek; majdnem egy éve minden hétfőn hatvan adag egytálétel is készül a nehéz sorsúaknak és nem spórolnak az összetevőkkel. „Igyekszünk változatos alapanyagokból dolgozni, tápláló, zöldségekben és húsban gazdag leveseket főzünk” – mondta Yves Giacometti, a FS igazgatója. A külföldi vendégek itt még segíthetnek is a babgulyás elkészítésében a rászorulóknak, így tehetnek egy kis jót a közösségért.

„Könnyes szemmel kiabáltak utánunk”

„Pincepörkölt, gulyásleves, sárgaborsó-főzelék, és persze több tíz kiló kenyér” – sorolja Almássy Viktória, a Liszt Ferenc téri Bohémia és a Karma étterem munkatársa, mit főztek a RÉS Alapítvány  hajléktalankonyhájára. „Jött a nagy hideg, és gondoltuk, jól jönne ilyenkor egy kis vitamin: figyeltünk arra, hogy friss zöldségek és hús kerüljön legalább azon a tíz napon a tányérjukra. Mi vittük ki minden nap az ételt, ötven adagot – szívszorító és megható volt egyszerre, ahogy várták az autót, és amikor eljöttünk, néhányan könnyes szemmel kiabáltak utánunk, hogy »köszönjük«. Sok mindent átértékel az ember egy ilyen tapasztalat után: hazamész és  örülsz, hogy van meleg lakásod, megbecsülöd, hogy van mit enned.”

Jótevők a téli fagyban

„Aztán megtört a jég”

„A kollégák közül először sokan idegenkedtek, nyilván először jártak hajléktalanszállón vagy nappali melegedőben, amikor tavaly három napig ételt osztottunk Budapesten – meséli az első tapasztalatokat Oszlányi Törtel, a GKF Csoport ügyvezető igazgatója. – Idén újra öt-hatszáz adag ételt főzött az egyik partnerünk, mi pedig kivittük és szétosztottuk a Kürt utcában. Több kolléga már előre jelentkezett, hogy idén is szeretne jönni: valahogy megtört a jég. A segítségnyújtás élménye megérintett bennünket, ezt csak az érti, aki részt vett már ilyesmiben.”

Hozz egy takarót!

Ilyen felirattal tettek ki egy táblát a Vörösmarty téri, a tél miatt becsomagolt szoborcsoport mellé. „Ha még a szobrokat is védjük a hideg ellen, egy takaró igazán nem sok, de mégis nagy segítség a hajléktalan embereknek – mondja az akciót kitaláló és a Menhely Alapítvánnyal közösen szervező JWT Reklámügynökség ügyfélkapcsolati igazgatója, Kertész László. – Már 2 köbméter takarót gyűjtöttünk – meséli nevetve –, máshogy nem tudom a mennyiségét meghatározni.” Az akció még március közepéig tart, addig több belvárosi szórakozóhelyen is le lehet adni az akár régi, akár vadiúj takarókat.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top