Aktuális

Nincs bocsánat az áruló rendőrnőnek

Leszerelték azt a fiatal rendőrnőt, aki SMS-ben értesítette testvérét, hogy razzia készül a városban. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: A Salgótarjáni Rendőrkapitányság bűnügyi és közbiztonsági razziát szervezett a múlt héten, de a titkos akció részletei kiszivárogtak, így többen, akiket érintett volna, elhagyták a várost.
A Nemzeti Védelmi Szolgálat kiderítette, hogy a készülő akcióról a kapitányság egyik munkatársa SMS-ben értesítette testvérét, ő pedig ezután tájékoztatta ismerőseit is. A fiatal, a főiskoláról épp csak kikerült rendőrnőt hivatali visszaélés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd leszerelték.

Nincs bocsánat az áruló rendőrnőnekWinkler Nóra véleménye: Pár hete láttam a moziban a John Le Carré regényéből forgatott Suszter, szabó, baka, kém című kémfilmet, ami nem egy James Bond-szerű látványos, akciódús film, hanem agyalós, megfigyelős, apró részleteket mérlegelő két óra. Egy nyomozás története, méghozzá egy belső informátor után, és még inkább hozzá, a brit kémelhárítás legeslegfelső szintjén. Itt már csak pár férfi ül, akik Nagy-Britannia minden politikai, diplomáciai, nemzetközi ügyét látják, tudják, felügyelik. Szorosra zárt kör, évtizedes együttműködésekkel. Félszavakból, gesztusokból értik egymást, mégis van köztük egy, aki kifele informál, visszaélve a bizalommal, elárulva az eszmét. A hidegháborúban játszódik a történet, alapja pedig valóságos, tényleg volt egy kettős ügynök, aki az angol államtitkokat, szerveződő akciókat, terveket az oroszoknak szivárogtatta ki. Annál a valós esetnél kiderült, az ügynök tényleg hitt a szovjet rendszerben, emberközpontúságában, elveiben, eszméiben, és ízig-vérig, igazi meggyőződésből kémkedett saját hazája ellen. A regény és a film végére kiderül, ki az áruló.  A fenti hír is azzal indít, hogy lelepleződött a rendőrtiszt, aki a razzia bizalmas terveiről értesítette testvérét, aki továbbértesítette a haverjait, így megúszták. 

Szívesen elhinném az idézett szóvivő szavait, miszerint nem korruptabb a társadalom, csak sokkal hatékonyabban kerülnek felszínre az ügyek, ezért hallunk állandóan lebukott, megvesztegetett hivatalnokokról, összeférhetetlenségekről, botrányos körülmények közt elköltött közpénzekről. És azt is nagyon szívesen hinném, hogy ezek az esetek nemcsak saját hírértékük miatt kerülnek a sajtóba, hanem jellemzően annak kapcsán, hogy ügyükben eredményesen nyomoztak a hatóságok. Ez jó hír, kár hogy minden reggel újratöltődik pár irritáló, korrupt üggyel a sajtó és sok köztük mégse halad ennyire hatékonyan. És az is kár, hogy a Facebookra pár napja valaki feltöltött egy fotót, amin a pesti belvárosban, egy rokkantaknak fenntartott parkolóhelyre áll be épp egy rendőrautó. Az eléggé megdöbbent fiú gyorsan rögzítette a jelenetet telefonjával, amit a kocsiból kiszálló rendőr idegesen nyugtázott, de azt kiabálta neki, hiába ugrál, feljelentheti, ezt majd ő el fogja intézni. Szóval nehéz megmondani, korruptabb lett-e a társadalom, az ilyen ügyek kétségkívül elbizonytalanítóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top