Aktuális

Mi az autósok legújabb adóneme?

Januártól baleseti adót is kell fizetnie minden autó (és egyéb jármű) tulajdonosának. Újabb felesleges adónem, vagy tényleg van gyakorlati haszna?

Mi az autósok legújabb adóneme? Mi az a baleseti adó?

Az új adónem, tehát a baleseti adó, azokat érinti, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötniük – tehát mindenkit, akinek autója, motorja van, vagy bármilyen gépjárművel rendelkezik. A balesetiadó-fizetési kötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg, tehát akkor kell fizetni, amikor a KGFB-t is.

Kinek és hogy fizetünk?

Az adót a biztosítók szedik be az ügyfelektől, illetve utalják tovább az államnak. Az adó kiszabása a biztosítási díjfizetéshez igazodik, vagyis ha a kötelező díját negyedévente fizetjük, az egyébként éves baleseti adó arányos részét is negyedévente fogja beszedni a biztosító.  Arra is érdemes figyelni, hogy az adót ugyanúgy kell megfizetni, ahogyan a biztosítási díjat: csekken – valószínűleg a díjjal együtt –, ha úgy fizetünk, és átutalással, ha ezt választottuk.

Mekkora összeget fizetünk?

Alapesetben a kötelező 30 százaléka a díja. Van azonban egy felső korlát, az adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet. Vagyis: ha esetleg magasabb lenne a kötelezőnk díja százezer forintnál (ami egy sok balesetet okozó kisbusz tulajdonosánál elő is fordulhat), akkor az adó maximum 30 378 forint lehet évente.

Mi van, ha valaki nem fizet?

Amennyiben a biztosító felszólítása ellenére az ügyfél az adót nem fizeti meg határidőre, akkor a KGFB- szerződése a nem teljesített baleseti adó miatt díjhiányossá válik, és akár meg is szűnhet. Ez akkor is előfordulhat, ha átutalással fizetjük a díjat, és nem számoltunk az adófizetési kötelezettséggel.

Például:

A kötelező felelősségbiztosítás negyedéves díja 15 000 Ft.
Ehhez 2012 januárjától hozzáadódik a negyedéves adófizetési kötelezettség  – a díj 30%-a, azaz – 4500 Ft.

Az üzembentartó mindössze a szokásos 15 000 Ft-ot teljesíti – esetleg automatikus banki átutalással –, akkor a biztosító ebből először a 4500 Ft-os adót vonja le és továbbítja az államnak, vagyis a negyedéves biztosítási díjnál ez esetben 4500 Ft díjhiány keletkezik. A díjhiány pótlására a biztosító fel fogja szólítani az ügyfelet, ám ha ez nem történik meg két hónapon belül, akkor a szerződés megszűnik – és biztosítás nélkül nem használhatjuk a kocsinkat.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top