Aktuális

Szőlőpréssel gyártanak tüzelőt a legkreatívabb községben

Adott egy somogyi község, Lad, ahol egy talpraesett polgármester úgy határozott, hogy nem hagyja fázni a lakosokat. Ehhez pedig egy külföldi magazinra, néhány kiszuperált alkatrészre és egy-két lelkes lakatosra volt szüksége. A végeredmény pedig Lad első brikettálója lett.

„Egy újságban láttam egy házi szerkezetet, amelynek a segítségével brikettet lehet gyártani, s mivel papírhulladékunk van bőven, arra gondoltam, hogy mi lenne, ha mi is csinálnák magunknak egy ilyet – mesélte Pirosné Tamás Krisztina polgármester. – Találtam helyi lakatosokat, akik nekiálltak a prototípus legyártásának, amelyben van szőlőprés, traktoralkatrész, de vízvezetékcső is. Szinte a csak a festékanyagokat kellett boltban vásárolni.”

4 ember és 20 perc kell hozzá

Nagyjából két hét kellett hozzá, hogy az alkalmi feltalálócsapat összehozza a község első sufnituning brikettálóját, amely papírhulladékból képes tüzelőt gyártani. A brikett előállításához négy emberre van szükség: ketten az újságokat, papírokat tépik szét és áztatják be, ketten pedig a négy csőből álló gépelemekbe töltik bele ezeket, a nagyjából 20 perces folyamat után már kész is a tüzelő. „Az összepréselt papír egy közepes keménységű fa tüzelőértékének felel meg. Jelenleg megpróbálunk minét több brikettet felhalmozni, hogy a következő télen ne kelljen már az állam segítségére szorulni” – büszkélkedett a polgármester, aki egy állami pályázaton támogatást nyert ahhoz, hogy a község újabb brikettálókat gyártson. A község most azt igyekezik kitalálni, hogyan lehetne kiszanáltak helyett rendes alkatrészeket felhasználni a következő gép összeszereléséhez.

Alapanyagból nincs hiány

A helyi önkormányzat igyekszik a község összes fellelhető papírhulladékát felhasználni, együttműködnek az iskola papírgyűjtési akcióival, de boltoktól és háztartásoktól is próbálnak kellő mennyiségű brikettalapot begyűjteni. Valamint az sem utolsó cél, hogy néhány szegényebb településnek példát mutassanak.

Eltüzelhető milliók
Eltüzelhető milliók

Nálunk fűtenek a világ legdrágább brikettjével

A préselt papírral való fűtés nem újdonság. Itthon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóvoltából már negyedik alkalommal hirdették meg azt a pályázatot, amelynek során több rászoruló családnak  osztottak ki elhasználódott pénzből készült brikettet. Az MNB ugyanis évente nagyjából 70–100 tonnányi sérült vagy elhasznált bankjegyet von ki a forgalomból, amelyeket feldarabolnak, majd összepréselnek. Az így kapott 1,2 kilogrammos kockák értéke akár 20 millió forint is lehet, de a legjobb mégsem ez bennük. Hanem az, hogy a fűtőértékük megegyezik a barna szén fűtőértékével.  Így kerül az agyonhasznált húszezres vacogó családok kályhájába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top