Ugrai-Nagy Tünde: Tavaszi főzelék túrós fasírtgolyóval
www.izbolygo.hu
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerekadaghoz:
- 4 szem burgonya,
- 3 szál sárgarépa,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 csokor újhagyma,
- 1 kisebb fej karfiol,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 35 dkg zöldborsó (mirelit),
- só, bors,
- fél citrom leve,
- 2 dl tejföl,
- 1 csokor petrezselyemzöld
A fasírtgolyóhoz:
- 35 dkg darált hús,
- 1 tojás,
- 12 dkg túró,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 2 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, frissen őrölt bors
A főzelékhez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A karfiolt kis rózsákra szedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, az újhagymát és a répát felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Az újhagymát a dinsztelt vöröshagymához adjuk, pár percig együtt pároljuk őket. Egy másik lábasban vizet forralunk, és abban pároljuk meg a borsót és a karfiolt. A hagymákhoz adjuk a burgonyát és a répát, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, majd puhára főzzük a zöldségeket. A burgonyás-répás rész harmadát kis főzőlé hozzáadásával turmixoljuk, majd ezzel sűrítjük a főzeléket. Beletesszük a leszűrt karfiolt és borsót. Ha kell még, sózzuk, borsozzuk, pici citromlével savanyítjuk. A tejföllel lazítjuk (nem forraljuk már), és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
A fasírtgolyó elkészítése: A darált húshoz keverjük a tojásokat, a túrót, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formálunk belőle, és szilikonos minimuffin sütőformába téve 200 °C-on nagyjából 30 percig sütjük, míg pirosra sül. A főzelékkel tálaljuk.
Vrábel Krisztina: Spenótos-túrós pite
www.fozzunkolaszul.blogspot.com
Hozzávalók 1 nagy, vagy 8 kis pitéhez:
A tésztához:
- 25 dkg liszt,
- csipet só,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 12 dkg vaj vagy margarin,
- 1 nagy tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- 1 dl tejföl,
- 1 nagy tojás, só,
- frissen őrölt bors,
- 25 dkg friss, leveles spenót,
- 2 gerezd fokhagyma,
- néhány evőkanál olívaolaj
A tésztához a lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal/margarinnal. A tojást hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába (1 nagy vagy 8 kicsi), nyomkodjuk a formába, a széleket vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, tegyük vissza a hűtőbe, míg a töltelék elkészül.
A túrót keverjük krémesre a tejföllel és a tojással. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. A megmosott spenótot csíkozzuk fel vékonyan, az olívaolajon a felaprított fokhagymával együtt enyhén fonnyasszuk meg, majd keverjük a túróhoz. Kanalazzuk a tölteléket a tésztára, és 180 °C-on 25-30 perc alatt süssük készre.
Havas Dóra: Csőben sült tojás spenóttal és sajttal
www.lilafuge.blog.hu
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg spenót,
- 1 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál tejföl 2 evőkanál tejszínnel elkeverve,
- 10 dkg jól olvadó, zsíros sajt reszelve,
- 4 tojás,
- só, frissen őrölt bors,
- frissen reszelt szerecsendió
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vajat és az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Rádobjuk a megpucolt, finomra vágott fokhagymát, fél percig fonnyasztjuk, amíg illatozni kezd, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótleveleket. 5-7 percig pároljuk, amíg összeesik. Lehúzzuk a tűzről, szűrőbe tesszük, hogy kissé kihűljön.
Kisméretű, hőálló tálkák aljára egy-egy evőkanál tejszínnel elkevert tejfölt kanalazunk. Ezek tetejére elosztjuk a reszelt sajtot és a kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy-egy nagy csipet szerecsendióval. Mindegyikre ráütünk egy tojást, amit szintén megszórunk sóval és borssal.
A tálkákat közepes méretű tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, amennyi a tálkák feléig felér. 10-12 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Azonnal tálaljuk.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Angelina Jolie: „Brad tanított meg élvezni a pillanatokat”
- Beszéljünk a szexről!
- Hogyan juthatunk jó áron bio-élelmiszerhez?
- Hazai termelőktől hazai terméket!
- Anyaság és karrier? Beszélgetés Péterfy Bori énekesnővel
- Csak a nagyszájú gyerekek viszik valamire az életben?
- Varró Dani: Misi és a jó modor
- 3 könnyű tavaszi recept 3 sztárbloggertől
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!