Aktuális

József Attilának is mennie kell a letarolt Kossuth térről?

És mi lesz József Attila és Károlyi Mihály szobrával? A Kossuth tér felújítása megkezdődött, de hogy pontosan milyen lesz, még nem lehet tudni….

Jártak már favágók és egy bulvárlap szerint tűzszerészek is a Kossuth téren. Robbanni nem robbant semmi, igaz, a Károlyi-szobor környéke úgy néz ki, mert kivágták a fákat. Nyáron még ilyen szép zöld volt a park egy Google-légifotón:

 

Miért vágták ki a fákat a Kossuth téren?

 

Most pedig ilyen csupasz fentről a Parlament északi oldala:

 

Miért vágták ki a fákat a Kossuth téren?

Forrás: Egyenlítő blog / fotó: Reviczky Zsolt

Engedély nélkül csupaszították le a Károlyi-szobor környékét az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek szerint, aki egy nyílt levélben az eset kivizsgálást kérte. Az országgyűlés sajtóosztálya szerint viszont volt engedély fák kivágására. Kérdéseinkre azt válaszolták: „Természetesen engedély nélkül a Kossuth téri felújítás esetében nem történhet semmi: a fakivágáshoz szükséges engedély megtekinthető a Belváros honlapján.” A kivágott fák helyén pedig egy mélygarázst és egy látogatóközpontot építenek – mindkettőt a föld alá. „Így lehetőség nyílik arra, hogy ezen a térrészen a mostaninál nagyobb zöldterületet alakítsunk ki” – tették hozzá. Az engedély szerint egyébként 76 fát vágtak ki, amit majd pótolni kell – nagyjából 60 millió forintért.

Hova kerül József Attila?

Már régóta szó van arról, hogy a Parlament környékén vissza akarják állítani az 1944-es állapotokat, látványterv sajnos egyelőre nincs. Épp ezért József Attilának és Károlyi Mihálynak is mennie kell, pontosabban elviszik a szobrokat, de hogy pontosan hova, nem derült ki. A felújítást vezető Wachsler Tamás a közrádióban azt mondta, valahol a Duna-parton jó helye lenne a költő szobrának, végül is csak pár méterrel közelebb vinnék a folyóhoz.

Siófok befogadná

Károlyi Mihály, az első magyar miniszterelnök szobra már nagyobb falat, hiszen elég sok politikai indulatot váltott ki eddig is. Többször öntötték le vörös festékkel, tavaly ősszel pedig a fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy ne legyen kivilágítva esténként. A szobrászművész Varga Imre szülővárosa, Siófok viszont örömmel befogadná a szobrot. A város honlapján az olvasható: „Varga Imre Károlyi-szobra a Millennium Parkban állna a jövőben. Siófok városa nem az ábrázolt személlyel, annak politikai nézeteivel kíván azonosulni, sokkal inkább magával a művészeti alkotással, mely a város szülötte és díszpolgára nevéhez köthető.”

És szerinted? Hol lenne a legjobb helyük a Kossuth téri szobroknak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top