Aktuális

Hajsza a szupermarketben tanyázó egerek után

A hatóság nem tűr tovább: átfogó programot dolgozott ki arra, hogy eltávolítsa a rágcsálókat az élelmiszer-áruházakból.

Nem egy olyan hírt hallottunk mostanában, hogy egeret vagy hasonló rágcsálót láttak egy-egy nagyobb élelmiszerboltban. Felháborító a dolog, ugyanakkor nem is olyan könnyű kiirtani az efféle apró állatokat. Márpedig nemcsak a beszennyezett, fertőzött élelmiszer, de a csomagolóanyaga is veszélyes lehet a mi, a gyerekeink és persze az összes áruházi dolgozó egészségére.

Hajsza a szupermarketben tanyázó egerek után

A hatóságok szerint az, amit a tulajdonosok megtesznek, kevés a probléma ellen: az egerek és patkányok képesek bejutni, megtelepedni és persze szaporodni a hazai szupermarketekben. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) ezért közös programmal veszi fel a harcot ellenük.

Vizsgálnak minden kockázatos részletet a hulladékkezeléstől a takarításig. Gyakori persze, hogy a bolt a forgalmazót vagy a szállítót okolja, mondván: az egércsalád „kapcsolt áruként” érkezett a kamionnal. A hivatalok ezért a szállítási útvonalon – mondhatni forró nyomon – visszafelé ellenőrzik a beszállító vállalkozásokat.

A kártevők távol tartása jogszabályi elvárás, biztosítása pedig a vállalkozók felelőssége, ezért nekik is érdekük a mentesítés. Az egyeztetésen meg is jelent tíz áruházlánc képviselője, és mint nyilatkozták, mindenben együttműködnek, ha ezzel javíthatnak a helyzeten. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top