Aktuális

Vizet és hangulatot visznek az öregeknek az atkári gyerekek

Alsósok hordják a vizet egy kis községben az idős helyieknek, akik már csak azért is örülnek, mert végre valaki rájuk nyitja az ajtót.

Egy kislány ötletét karolta fel a polgármesterRendhagyó ötlettel álltak elő nyelvtanórán egy Gyöngyös melletti község, Atkár általános iskolásai, és a tanárnőjük segítségével meg is valósították. „A márkanevek helyesírásáról beszélgettünk, és szóba kerültek az ásványvizek, mire mondták a gyerekek, hogy itt a falu mellett is van egy artézi kút, ahonnan az emberek hordják a vizet – mesélte a Nők Lapja Cafénak Mátra Éva tanárnő, hogyan is indult az egész. – Az egyik kislány mondta, hogy nem biztos, hogy mindenki el tud menni ezért a vízért, és ő szívesen vinné betegeknek, időseknek.”

Miután kiderült, hogy a negyedikesek komolyan gondolják a dolgot, a tanárnő segítségével levelet írtak a polgármesternek. Megfogalmazták, átvitték személyesen, és a polgármester megszervezte, hogy a víz a település határáról odakerüljön az iskolába, hogy már az iskolások viszik a házakhoz. Aztán a gyerekek körbementek a községben, és összeszedték, kik szeretnének vizet kapni.

Minden héten többen kérnek

Decemberben kezdték el kihordani az artézi vizet, és azóta minden héten egy emberrel többen kérnek. Most tizennyolc igénylőnél járnak. „Az idős emberek örülnek, hogy rájuk nyitják az ajtót, érzik, hogy figyelnek rájuk. A gyerekek nagyon jó hangulatot visznek magukkal – mondja a tanárnő. – A gyerekeken is látni, hogy megváltoztak, sokkal jobban odafigyelnek azóta egymásra is. Ez azért kemény munka, és a szabadidejükben jönnek-mennek teljesen önszántukból.” A kezdeményező Csirmaz Letícia mellett Károlyi Titánia, Sasvári Odett, Száraz Miklós, Simon Gábor és Bagi Ádám vesznek részt a vízhordásban, és még többen is csatlakoznának, de egyelőre elegen vannak.

A polgármester nem jött zavarba, amikor betoppant az irodájába egy csapat negyedikes. „Nagyon örültem a kezdeményezésnek, mert itt a víz fontos dolog, de csak eszköz – mondta el Kocsis Attila, Atkár polgármestere. – A legfontosabbnak azt tartom, hogy a gyerekek kapcsolatba kerülnek az idősekkel, és ez minden téren jót tesz az emberi kapcsolatoknak. Azonnal az ügy mellé álltam, és megoldottuk a technikai részét.”

Van, aki a gyerekét is ebben fürdeti

Ezek után arra is kíváncsiak lettünk, milyen is az atkári artézi kút vize. „Ha azt mondom, hogy jó, akkor nem mondtam semmit – fogalmazott a polgármester. – Szeretik az emberek, régebben a faluban is több kút volt, amíg a vezetékes vizet be nem vezették. Sokan egészségügyi hatást is tulajdonítanak neki, ismerek olyat, aki tíz kilométerre lakik, és csak ebben fürdeti a gyerekét, de az átutazók között is népszerű.”

A polgármester elbüszkélkedett még azzal is, hogy nem ez volt az egyetlen jó ötlet, ami az iskolából kiindulva megvalósult. Amíg télen zárva volt a könyvtár, a gyerekek vitték ki a házakhoz a könyveket, hogy spóroljanak a fűtésen, de mégis mindenki hozzájusson olvasnivalóhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top