Aktuális

Birkózóversenyeket rendeznek az oviban

Egy csongrádi óvodában rendszeresen "egymásnak engedik a gyerekeket" birkózókupa keretében. Lehet-e ez káros a pszichológus szerint?

Nemcsak az udvaron vagy a homokozóban birkóznak a csongrádi óvodások, október óta hetente egyszer „hivatalosan” is egymásnak esnek a gyerekek. „Valami új mozgásformát szerettünk volna a kisgyerekeknek, és az egykori megyei birkózóbajnok, »Karcsi bácsi«, aki egyébként karbantartóként dolgozik az óvodákban, adta az ötletet a birkózáshoz” – meséli a csongrádi Platánfa Óvoda vezetője, Petróné Deák Éva.

Birkózóversenyeket rendeznek az oviban

 

Lányok is

Nemcsak kisfiúk, lányok is jelentkeztek az ingyenes birkózóórákra, igaz, sokkal kevesebben. 6-7 csongrádi óvodából összesen 80 kicsi kezdett el birkózni – az első háziversenyt pedig egy hete tartották. „Megnyertük a vándorkupát – minden olyan volt, mint egy igazi versenyen, bíróval, szőnyeggel, és itt volt az birkózószövetség főtitkára is – mondja lelkendezve az óvodavezető, aki szerint a küzdelem összekovácsolja a gyerekeket. – Még csak október óta edzenek heti egyszer, korai lenne megmondani, milyen hatással van hosszú távon rájuk – mondja Deák Éva. – Annyi biztos, hogy nagyon várják az órákat, erősebb lett a csapatszellem.” Sok szülő azt várja a birkózóóráktól, hogy magabiztosabb és kitartóbb lesz a gyereke – érvel az óvodavezető.

Fokozza az agressziót?

Kérdés, hogy a némiképp mégis erőszakos, de legalábbis „erősen érdekérvényesítő” mozgásforma nem támogatja-e túlságosan az agresszív viselkedést egy olyan korban, amikor a személyiség még alakulóban van. Joggal feltételezhetjük például, hogy aki az oviban birkózni jár, az szakszerűbben el tudja venni a Barbie-t vagy a kisautót „kiképzetlen” társaitól. „A küzdősportok ilyen kis korban egyszerűen önfegyelemre tanítanak” – mondja a gyermekpszichológus. Deliága Éva azt mondja, a küzdősportok nem hergelik egymás ellen a gyerekeket . „Egyszerűen csak megtanulja a gyerek a saját határait és az erejét kezelni!” Egyszóval  mindenki megnyugodhat: a birkózó ovisok nem veszélyesek sem egymásra, sem a játszótéri társakra nézve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top