A fasírt nehéz műfaj. Nem jó, ha túl sűrű, ha fojtós, de az sem, ha szétesik. A darált húsban azt szeretem, hogy hihetetlenül sokféleképpen variálható. Egy azonban biztos: SOHA nem sütöm olajban, az állaga mégis könnyed. A megoldás pedig a (szilikonos) minimuffin-sütőforma! Nem kell zsírozni, a húsmasszát csak beízesítem, golyókat formálok belőle, a sütőformába ültetem, és 200 fokon 30 perc alatt megsütöm őket. A gyerekek imádják, nem úszik olajszagban a lakás, és gyorsan el is készül. Bátran játsszunk az ízesítésekkel! Aszalt fügével, mogyoróval és kínai ötfűszer-keverékkel keleties fasírt lesz belőle, cukkinivel kombinálva még zöldséget is csempészünk az ételbe, rétesnek elkészítve pedig nem lesz olyan, aki visszautasítaná!
Cukkinis fasírtgolyók pesztós burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
A fasírthoz:
- 50 dkg darált hús (marha-sertés vegyesen)
- 1 fej hagyma
- 15 dkg cukkini
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 egész tojás
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- só, frissen őrölt bors
A körethez: - 70 dkg burgonya
- 2-3 evőkanál pesztó
- néhány dkg parmezán sajt
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, majd almareszelőn lereszeljük.
A darált húst összekeverjük a hagymával, a fokhagymával, a zsemlemorzsával, a reszelt cukkinivel és a tojással, majd sóval, borssal ízesítjük. A masszából golyókat formálunk, szilikonos minimuffinformába ültetjük, és 200 fokon nagyjából 30-35 perc alatt pirosra sütjük őket. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, összekeverjük a pesztóval, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk frissen reszelt parmezánnal. A húsgolyók mellé tálaljuk.
Darált húsos rétes rukkolás répasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 darab kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg, konzerv)
- só, frissen őrölt bors
- 10-12 levél friss bazsalikom
- 2 rúd leveles tészta
- 20 dkg krémsajt
- 1 tojássárgája a kenéshez
A répasalátához:
- 3 szál sárgarépa
- 15 dkg rukkola
- 1 teáskanál méz
- 1,5 dl olívaolaj
- csipet só
- fél citrom leve
A rétes töltelékéhez a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk, majd az olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darált húst, kifehérítjük, közben villával kis darabokra szedjük. A paprikát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és mindkettőt a húshoz adjuk. Ráöntjük a paradicsomot, és 20 perc alatt sűrűre főzzük.
A végén sózzuk, borsozzuk, és hozzátépkedjük a bazsalikomleveleket. Hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát kitekerjük, megkenjük a krémsajt felével, majd rákenjük a húsos massza felét, és mint a rétest, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A másik tekercset is elkészítjük, majd megkenjük a rudakat a tojássárgájával, és 200 fokon 40 percig, pirosodásig sütjük.
Hidegen és melegen is isteni. A salátához a mézet az olajjal, a csipet sóval, a fél citrom levével egy botmixerrel egyneműsítjük, habosítjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, és zöldségvágóval széles csíkokat vágunk belőle. A rukkolát megmossuk, leszárítjuk, majd összekeverjük a répával és az öntettel. A felszeletelt rétes mellé kínáljuk.
Keleties húsgolyók kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg török mogyoró
- 13 dkg aszalt füge
- 2 tojás
- 2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék (őrölt csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, szegfűszeg és római kömény 1:1 arányú keveréke)
- só
A körethez: - 40 dkg kuszkusz
- 2 evőkanál vaj
- fél citrom leve
A húsgolyóhoz a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A mogyorót száraz serpenyőben gyengén megpirítjuk, majd durvára vágjuk. Az aszalt fügét apró kockákra vagdossuk. A darált húshoz keverjük a hagymát, a fokhagymát, a mogyorót, a fügét, a tojást, az ötfűszer-keveréket, sózzuk. Mindent alaposan összekeverünk. A masszából golyókat formálunk, szilikonos minimuffinformába ültetjük, és 200 fokon nagyjából 30-35 perc alatt pirosra sütjük őket. A körethez a kuszkuszt 1:1 arányú vízzel leforrázzuk, sózzuk, hozzáadjuk a vajat, és villával átforgatjuk. Kevés citromlével ízesítjük. A kuszkuszt a húsgolyók mellé tálaljuk.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Kovács Ági: Számomra fontosabb a családom, mint a karrierem
- Variációk fasírtra
- Nem akarok tovább szerető lenni!
- Harcsa Veronika: Nem érdekel a biztonsági játék
- Vágó István: sok időt szán barátokra, utazásra
- Mi az a „zöldáram”?
- Szuperérzékeny vagyok?
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!