Aktuális

Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársait

A magyar kutyakiképző kismama Tara nevű kutyájával három embert mentett ki egy félig lerombolt holland kórház romjai alól a nemzetközi versenyen.

Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársait„A súlypontom kezd áthelyeződni, úgyhogy néha már furcsán közlekedek a romokon nagy bakancsban” – mondta nekünk Salamon Klára, miután visszaért Magyarországra. A leendő anyuka 29 hetes terhesen nyert Tara nevű romkutató kutyájával emelt szintű romkutatásban a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség Hollandiában rendezett versenyén a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat színeiben. Bár diplomás kutyakiképző, hétköznaponként egy intenzív osztályon dolgozik nővérként.

Kismama-egyenruha nincs

A terhesség nem nagyon hátráltatta, igaz, az egyenruhája már nem fér rá a hasára, kismamaruha-fazont pedig nem gyártanak belőle. A születendő kisfiára természetesen odafigyelt, de szerencsére a rosszulléteket teljesen megúszta vele.

Bár azt a pletykát hallottuk, hogy Tara szegről-végről a híres magyar mentőkutya, Mancs rokona, Salamon Klára kis rácsodálkozás után eloszlatta az alaptalan szóbeszédet. Mancs ugyanis német juhász volt, míg Tara holland juhászkutya.

Háromméternyi rom alól szagolta ki

Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársaitA versenyt egy lebontás alatt álló holland kórházban rendezték, ahol egy romos részen három embert rejtettek el. Miután betéglázták őket, még rájuk halmoztak 3-4 méternyi romot, és a kutyáknak a kis réseken kiáramló emberszag alapján kellett megtalálniuk őket.

„Erre fél óra van, de egy rutinos kutyának hat perc is elég – mesélte a verseny menetét Salamon Klára. – Először neked kell felállítani a keresési taktikát, ehhez figyelembe kell venni például, hogy merre mozoghatsz, és merre fúj a szél. Amikor ugatással jelez a kutya, akkor fel kell tenni a kezed, és a bíró előtt rá kell mutatni, hogy ott a keresett személy.”

Nixonra dolgos nyugdíjas évek várnak

A versenyen nem is egyedül a hároméves Tarával vett részt, vitte a tíz és fél éves Nixont is, aki három éve megjárta Szumátrát a 7,9-es erősségű földrengés után, és ott volt az összes magyar területkereséses riasztáson. A border collie-val mentettek már kiszáradt embert, akin aztán Salamon Klára segített az egészségügyi végzettségének köszönhetően.

Indul a 33 kívánság akció
Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

„Ő most a hatodik helyen végzett. Nagyon szép eredmény, hogy ennyi idősen ilyen lelkesen dolgozik” – mondta a gazdája. Neki ez volt az utolsó versenye, viszont mivel lételeme a munka, később is találnak majd neki valami nyugdíjas elfoglaltságot. Ha a kedve kitart, még jövő év végéig bevetésre is mehet, mivel addig érvényes a vizsgája.

„Tara nyolchetesen került hozzám, és kilenchetes kora óta részt vesz a tréningeken. Nagyon jó vele dolgozni, iszonyatosan intelligens fajta, gyorsan tanul. Számomra könnyen kezelhető, mivel sok kutyát tréningezek, de első kutyának nem ajánlom – mesélte a fiatalabb neveltjéről. – Neki nem stressz az utazás sem, amikor kiveszem a kocsiból, olyan, mintha a szomszéd házból hoztam volna. Egy mentőkutyánál nagyon fontos tulajdonság még a nyitottság, a labda szeretete, az irányíthatóság, és hogy szeressen a gazdával együtt dolgozni. Őt az nem érdekli, hogy más kutyával játsszon, verekedjen, ez munkakutya.” Bár ez a fajta nem családi kutya, a kisfiukkal azért tud majd játszani, ha nagyobb lesz.

Hét hónapos terhesen is lepipálta a vetélytársaitVadásszák a jó romokat

Egy jó mentőkutya kiképzése egyébként 3-5 év. Először megtanulják a jelzést, a romokon való mozgást. Aztán úgy kötik össze a romokon járkálást a kereséssel, hogy a játékát kell megtalálnia, és megugatja azt, aki magánál tartja. Egy darabig látja is ezt az embert, de ő később elbújik, és így a kutya a keresést összeköti a szagával.

„Ha időben elkezded, alkalmas a fajta és tehetséges az eb, akkor jó mentőkutya lesz belőle. Ami nehéz, hogy elég helyszínt tudj mutatni neki” – mondta a kutyakiképző kismama, aki a munkatársaival ezért szinte vadássza a romokat itthon, de nincsenek könnyű helyzetben, mert mifelénk hamar elbontják az épületeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top