Idén valahogy nehezen tudtam kivárni a március végét, és a közeli kertészetben már a hónap elején vettem egy cserepes, üvegházban nevelt medvehagymát. Illúziónak. Három hétig őrizgettem, szagolgattam, néha lecsíptem egy-egy darabkát belőle (közel sincs olyan intenzív íze, mint a szabadban nőttnek), de nem volt szívem feláldozni. Ugyanis komoly terveim vannak vele. Inkább megvártam, míg az „igazi” medvehagyma megjelenik a piaci árusoknál, és rögtön két hatalmas csokrot vettem belőle. Ilyenkor, ahogy mondani szokás, medvehagymát eszünk medvehagymával. Felhasználhatósága döbbenetesen széles körű, évről évre újabb ételek készülnek belőle a konyhámban. Nem tudom megunni. És mik azok a komoly tervek? A cserepest elültetem a kertbe, nevelgetem, és jövőre március elejétől drukkolok neki, hogy hajtson ki, hozza el nekem a tavaszt.
Újhagymaleves medvehagymaolajjal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 csokor újhagyma
- 4 dkg vaj
- 1 liter víz vagy húsleves
- só, bors
- 1,5 dl tejszín
A medvehagymaolajhoz:
- 1 közepes csokor medvehagyma,
- 2 dl szőlőmagolaj
Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.
Medvehagymapestós spagetti roston sült csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 egész csirkemellfilé
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor medvehagyma
- 1,5 dl olívaolaj + a csirkemell sütéséhez
- negyed citrom
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 40 dkg spagetti
A csirkemelleket szeleteljük fel, enyhén sózzuk be, szórjuk meg frissen őrölt borssal. A medvehagymát késsel vágjuk apróra, tegyük a botmixer táljába, adjuk hozzá az olívaolajat, pár csepp citromlevet, kevés sót, frissen őrölt borsot. Turmixoljuk le az öntetet! A parmezánt reszeljük le, keverjük el az öntettel! Forraljuk fel a tészta vizét! Amikor forr, sózzuk, adjuk hozzá a tésztát, főzzük ki. A csirkemellszeleteket süssük ki hirtelen felforrósított teflonserpenyőben, kevés olajon. A megfőtt tésztát szűrjük le, keverjük el a medvehagymapestóval. A csirkemellel tálaljuk.
Medvehagymás-túrós rétes
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 20 dkg juhtúró
- 25 dkg tehéntúró
- 2 evőkanál búzadara
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
- só, frissen őrölt bors
- 6 darab réteslap
- 5 dkg vaj, olvasztva
A medvehagymát csíkozzuk fel vékonyra. A túrókat keverjük össze, keverjük el a medvehagymával, a darával, az egész tojással, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kenjük meg olvasztott vajjal, 3-3 lapot rétegezzünk egymásra, töltsük meg őket a túrós töltelékkel. Szorosan tekerjük fel mindkét rétest. Kenjük meg a tetejüket az 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 °C-ra melegített sütőben süssük 25 perc alatt ropogósra.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Pokorny Lia: „zokogva-sikítva röhögtünk”
- Nem kívánom a férjemet!
- Winkler Nóra New Yorkba költözne
- 3 medvehagymás recept a sztárbloggertől
- Miért jó a falun élni?
- Későn fekvő kamaszok – normális?
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!