Aktuális

Tőzsdézzek vagy ne? – alapkérdések kezdőknek

A részvénybefektetés kockázatosabb, mint más befektetési formák, ezért annak ajánlható, aki ezt a kockázatot vállalja a magasabb hozam reményében.

[másolat] - Indul a verseny a pénzünkért!
Ha még nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel és kellő tapasztalatokkal az egyedi részvénybefektetések terén, de megtakarításaink egy részét szeretnénk a tőzsdén keresztül befektetni, első lépésként érdemes a részvényekbe fektető befektetési alapok közül választani – magyarázta Kertai Katalin, a CIB Bank részvény-értékesítési vezetője.

Hogyan köthetünk tőzsdei ügyletet?

A tőzsdei kereskedés szigorú szabályozottsága miatt a kereskedésben a befektetők közvetlenül nem vehetnek részt, csak befektetési szolgáltatókon (illetve bankokon) keresztül, azaz tőzsdei kereskedési jogot csak ezek az intézmények szerezhetnek. Ennek a közvetítésnek van bizonyos díja, melyet minden szolgáltató egyedileg határoz meg.

Hogyan válasszunk szolgáltatót?

Tőzsdei ügyleteink lebonyolítására olyan közvetítőt válasszunk, amely már többéves múlttal és jó hírnévvel rendelkezik a piacon, szem előtt tartva, hogy az adott cég milyen internetes felülettel rendelkezik, és milyen szolgáltatási díjjal dolgozik. A CIB Bank szakértői szerint fontos azt is eldönteni, hogy mely szempontok a legfontosabbak számunkra, például: sokat akarunk-e kereskedni, folyamatos tanácsadásra van-e szükségünk, vagy önállóan meg tudjuk hozni a megfelelő döntéseket.

Részvény vagy kötvény?

A részvény tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, azaz a részvény a tulajdonost bizonyos jogokkal ruházza fel (szavazati jog, osztalékhoz való jog). A kötvény ezzel szemben hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, mely nem biztosít efféle jogokat, ugyanakkor kötvénytípustól függően meghatározott időszakonként kamatot fizet.

Mekkorák a kockázatok?

Befektetéseink kockázatát úgy csökkenthetjük, ha a részvénybefektetésre szánt összeget több részvény között osztjuk meg. Ez a kockázatmegosztó stratégia sem garantálja azonban, hogy nem fogjuk pénzünket vagy annak egy részét elveszíteni, ha kockázatos befektetésekbe tesszük, csupán csökkenti annak lehetőségét. Ha jó döntést hoztunk és szerencsénk van, rövid idő alatt jelentős nyereséghez is juthatunk. Ha azonban a piaci folyamatok kedvezőtlen irányba változnak, vagy a birtokunkban lévő részvényeket kibocsátó vállalatok gazdasági helyzete romlik, szélsőséges esetben (pl. a vállalat csődje) akár befektetésünk teljes értékét is elveszíthetjük. Annak, aki tőzsdére viszi a pénzét, tudnia kell, hogy az általános gazdasági hírek, a szektor, illetve a cég folyamatos nyomon követése és a trendek figyelése mellett is történhetnek olyan váratlan események is, melyekre nem lehet előre felkészülni.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top