Aktuális

Elküldtük a Nagy Közös Mailt a nőügyi biztosnak!

Most már miniszteri biztosunk is van, akinek az a feladata, hogy mindenféle jót tegyen velünk, nőkkel, például megkönnyítse a munka- és gyermekvállalásunkat, sőt (szinte hihetetlen) a kettőt együtt! Olvasóink közreműködésével listát írtunk, majd elküldtük a biztos asszonynak: mi mindent javasolunk tenni az ügy érdekében. Íme az NLC 25 pontja, a fejleményekről beszámolunk!

Tisztelt Miniszteri Biztos Asszony, Kedves Piroska!

Örömmel értesültünk arról, hogy az Ön személyében a témára specializálódott gazdát kapott a nők munkaerő-piaci helyzetének ügye. Engedje meg, hogy ezúton eljuttassuk Önhöz az olvasótáborunk közreműködésével összeállított, jobbító javaslataink listáját. Kérjük, amennyiben lehetséges, tegye meg, hogy a következő két hétben válaszol alábbi felvetéseinkre: melyik javaslat megvalósítására lát esélyt, és milyen formában.

Köszönettel: a Nők Lapja Café szerkesztősége és olvasói

Elküldtük a Nagy Közös Mailt a nőügyi biztosnak!

 

ANYASÁGI-APASÁGI ELLÁTÁSOK

1.    A házimunkát és gyereknevelést ismerjék el a társadalomépítésben hasznos tevékenységként. Biztosítsanak reális, az átlagos megélhetési költségeket fedező fizetést a főállású anyáknak.

2.    Minden szülő hátrányok nélkül maga dönthessen arról, milyen időtartamra és milyen arányban osztja meg az idejét a gyermeknevelés és a munkavégzés között.

3.    Azonos időtartamú gyermeknevelési szabadság és azonos összegű juttatások lehetőségét mindkét nemű szülőnek!

4.    Magasabb összegű gyermekellátási segélyt, „segély” helyett más, magasabb presztízsű elnevezéssel.

5.    Jelentős összegű egyszeri segélyt a családból esetlegesen váratlanul kieső kereső bevételének pótlására.

MUNKAVÁLLALÁS

Elküldtük a Nagy Közös Mailt a nőügyi biztosnak!6.    Biztosítsanak szabad választási lehetőséget minden kisgyermekes szülőnek a 4, 6 illetve 8 órás munkaidő vállalása között.

7.    Teremtsenek távmunka-lehetőségeket, különösen az ország elmaradottabb térségeiben.

8.    Garantálják a diszkriminációt tiltó törvények érvényesülését a gyakorlatban; hatékony fellépést a kisgyermekes szülőket sújtó munkáltatói jogsértések ellen!

9.    Továbbképzések, szakmai tréningek, betanulási idő biztosítását a gyermekgondozás után munkába visszatérőknek.

10.    Azonos munkabért nőknek és férfiaknak!

11.    Kötelező státuszba vételt, a kényszerszámlázás és kényszer-minimálbérezés gyakorlatának ellehetetlenítését.

12.    Munkavállalói igény esetén garantált szabad hétvégéket és ünnepnapokat, az ellentételezés nélküli túlórázás akár nem hivatalos kényszerének megakadályozását.

13.    Önhibán kívüli munkahely-megszűnés esetén a munkakeresés idejére háromhavi végkielégítést a munkahelyen töltött évek számától függetlenül.

GYERMEKELLÁTÓ INTÉZMÉNYEK

14.    Automatikus bölcsődei, óvodai hozzáférést!

15.    Estig nyitva tartó bölcsődéket, óvodákat!

16.    Az óvodai, iskolai szünet időtartamát igazítsák a munkahelyi szabadságmennyiséghez, ne a gyermeknek és családjának kelljen alkalmazkodni az intézményfenntartók és -működtetők szempontjaihoz.

17.    Lakhely szerinti adózás helyett mindenki azon óvoda férőhelyeinek fenntartásához járuljon hozzá, ahová gyermekét beíratta.

SZABADIDŐ

Elküldtük a Nagy Közös Mailt a nőügyi biztosnak!18.    Tegyenek elérhetővé több ingyenes kulturális programot kisgyermekes családok számára. Minőségi szolgáltatást nyújtó, ingyenes babafoglalkozásokat, játszóházakat!

19.    Babakocsival és ikerbabakocsival is akadálytalan közlekedés lehetőségét a nagyvárosokban. Akadálymentesített tömegközlekedési eszközöket, középületeket.

20.    Hivatalos ügyek intézésénél, hivatali helyiségekben, pénzintézetekben, postákon kisgyermekkel soron kívüli ügyintézést.

21.    Tegyék ingyenessé a gyermeknevelési szabadságon lévők továbbképzését, átképzését, fejlesztését, tanfolyami részvételét az érintett által választott szakterületen.

CSALÁDTAGOK

22.    Támogatott munkalehetőségeket az ötven év felettieknek!

23.    Vezessék be a „hivatásos nagyszülő” státuszt – nem rokoni kapcsolattal bíró segítők számára is.

24. Emberhez méltó, megfizethető és rövid átfutási idővel elérhető gondozási megoldást az időskorú hozzátartozók ellátására.

EGYÉB

25.    Felelős miniszteri biztos kinevezését a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására fél évnél hosszabb időtartamra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top