Feltekert Cézár-saláta csirkével
Hozzávalók 8 tekercshez:
- 16 levél római saláta (kb. 1 nagy fej)
- 20 dkg csirkemellfilé
- só
- olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál szardellapaszta
- 3 evőkanál majonéz
- 3 levél bazsalikom
- Worcestershire-szósz ízlés szerint
- 15 dkg kenyér (kb. 3 szelet)
A csirkemellet besózzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon megpirítjuk a felkockázott csirkemellet, majd félretesszük. A mustárt, kb. 4 evőkanál olívaolajat és a szardellapasztát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt, és botmixerrel összeturmixoljuk. Szükség esetén adunk hozzá sót, de figyeljünk arra, hogy a szardellapaszta sós lehet. Apróra vágott bazsalikomot és pár csepp Worcestershire-szószt keverünk hozzá (ezt már csak kanállal, nem kell turmixolni). A kenyér héját levágjuk, a belét felkockázzuk, majd sütőben megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, és kicsit összetörjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, majd lecsepegtetjük. Száráról a vastag részt levágjuk, majd 2 levelet egymásra teszünk. Megkenjük a bekevert öntettel, majd megszórjuk a csirkedarabokkal és a pirított kenyérkockákkal. A levelet szorosan feltekerjük, és a roládot betesszük abba a dobozba, amiben szállítani akarjuk. Szükség szerint megkötjük egy vékony póréhagymadarabbal.
Sonkás-póréhagymás quiche
Hozzávalók 4 darab 10 cm átmérőjű vagy egy 26 cm átmérőjű tortához:
- 40 dkg liszt
- só
- bors,
- 24 dkg hideg vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 7 dl tejszín
- 7 tojás
- 15 dkg sonka
- 1 szál póréhagyma
A lisztet összekeverjük kevés sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a tejet, majd gyorsan tésztává gyúrjuk (azért kell gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon ki belőle a vaj). Cipót formálunk belőle, majd fóliába tekerjük, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig. Négy egyenlő cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a formákat (ha egy nagyot készítünk, természetesen a nagy cipót nyújtjuk ki). 180 °C-os sütőben 5 percig sütjük (a nagyot 10 percig). A tejszínt a tojással habverővel alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A sonkát és a póréhagymát vékony csíkokra vágjuk, és a tejszínes tojáshoz adjuk. Az egészet a kisütött tésztába öntjük, majd visszatesszük a sütőbe, és 160 °C-on még 20 percig sütjük.
Aszalt paradicsommal és fetával göngyölt pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg pulykamell
- 40 dkg feta sajt
- őrölt fehér bors
- oregánó
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1 dl tejszín (szükség szerint)
- olaj
A pulykamellből keresztben 4 szeletet vágunk, majd besózzuk, kiklopfoljuk. A sajtot lereszeljük, borsot és kevés oregánót adunk hozzá, majd belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. Az aszalt paradicsomot vékony csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a sajtos keverékhez. Az egészet összegyúrjuk, ha a sajt keménysége megkívánja, kevés tejszínt adunk hozzá, így krémesebb állagot kapunk. (Nem szabad nagyon folyékonyra hagyni a sajtkrémet, mert akkor sütés közben kifolyik.) Az így kapott krémmel kb. félujjnyi vastagon bekenjük a kiklopfolt húst, majd szorosan feltekerjük. A feltekert húsokat egy-egy kiolajozott alufóliába csavarjuk. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a fóliába tekert hús minden oldalát elősütjük. Utána 180 °C-os sütőben 14 percig sütjük. A húst hagyjuk kihűlni, kiszedjük a fóliából, hűtőbe tesszük, és felszeletelve, hidegen fogyaszthatjuk.
Adhatunk mellé kenyeret és savanyúságot is.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Lilu: „Szeretnék még egy gyereket!”
- Mikortól érett egy kisgyerek a bölcsire?
- 3 könnyű tavaszi recept
- Tavaszi nagytakarítás fillérekből
- Bántalmazott nők kilátástalan helyzetben
- Mikor lép félre a férfi?
- Enyedi Ildikót egy csimpánz tudná eljátszani
- Ha az orvos sem tudja, miért fáj…
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!