Aktuális

“Mama killed the chicken” – Soma anyák napi története

Izgalmas utazás volt visszafelé tekerni a belső mozit. Rengeteg nagyszerű élmény előjött anyukámmal kapcsolatban. A gyönyörű mesék és az előadó-művészi szintű mesemondás, a versek (anyám versekben élt), a közös gombászások a mezőn, a humora, vagánysága, a jazz-zenék, és irodalmak, amiket megmutatott, de ami most leginkább kidugta a fejét, az egy 17 éves kori emlékem. Talán azért, mert az én gyermekeim is a kamaszkor vége fele járnak...
„Mama killed the chicken” – Soma anyák napi története

Sétáltam a kis városkánkban (Hajdúnánás), és egyszer csak megpillantottam öt idegen, nagyon jó pasit. Kik ezek? (Nánáson mindenki ismert mindenkit.) Hogy kerültek ide? Azonnal elkezdtek vonzani, és ahogy a közelükbe értem, kiderült: németek. Sőt hamarosan megpillantottam a Volkswagen mikrobuszukat is, amin NSZK rendszám volt. (’83-at írunk, vastagon benne a kommunizmusban.)

Wao! Nyugati szupercsávók! Már nem emlékszem, hogyan elegyedtünk szóba, a lényeg, hogy úgy megkedveltük egymást, hogy két nappal tovább maradtak a városkánkban miattam, mint tervezték. És anyám – a drága, nagyvonalú Gondos Muci (ez eredetileg egyébként az én egyik otthoni nevem) – velem együtt tudott örülni. Érezte, hogy micsoda ajándékban vagyok, és nemcsak azért, mert jó srácokról van szó, meg NSZK-ból jött emberekről (akkor még nem jártam nyugaton, és sok minden érdekelt abból a világból), hanem bennük is ott volt a szabadságvágy, életszeretet és lazaság, ami akkor már vastagon bontakozott bennem.

Kívül-belül szép emberek voltak. Hoztak magukkal valami olyan szelet, ami felszabadító volt. Anyám pedig három napig sütött-főzött ránk, kitette szívét-lelkét. Ráadásul micsoda elképesztő szakácsnő! (Nem véletlen, hogy két öcsém is profi szakács.) Ezek a srácok először ettek frissen vágott tanyasi csirkét, tyúkot – még most is emlékszem, milyen jól hangzott a mondat, „my mama killed the chicken” – egyébként leölve vette, de ő kopasztotta –, és hogy örültek a finom házi kosztnak. Mi pedig együtt nevettünk, örültünk, éltük át ezt az áramló adás-kapást. Anyám segítő, partner és barátnő is volt egyben. Igazi laza, vagány, nagylelkű anya.

Te mivel leped meg édesanyádat?
Válassz itt egy videoüzenetet, és küldd el neki, mi pedig gondoskodunk róla, hogy pontosan anyák napján kapja meg! 

Búcsúzáskor a fiúktól olyan ajándékot kaptam, amit nem is reméltem: egy Frank Zappa-bakelitet. (Akkor ő volt az egyik kedvencem.) Akkor Hajdúnánáson, egyáltalán Magyarországon Frank Zappa-lemez?!? (Egyáltalán bármilyen imperialista-kapitalista kultúrszemét…?) Egy év múlva, amikor beköltöztem Debrecenbe, ez a bakelit volt a tőkém. Az egyetlen komolyabb, saját anyagi értékem. Ezt adtam el akkor, hogy elinduljak a nagyvilágba – nagy városba – szerencsét próbálni. Köszönöm, anya!

Neked is biztosan van saját történeted édesanyádról – írd meg nekünk, és megjelentetjük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top