Aktuális

A luxusdadus többet keres, mint a gyerekorvos

A munka kemény, aki azonban jól csinálja, annak soha nem lesznek anyagi gondjai. A sztárdadusok élete.

A luxusdadus többet keres, mint a gyerekorvosNew Yorkban egy luxusdadus 180 000 dollárt (kb. 38 millió forint) is megkeres évente, amihez hozzájön a havi 3000 dolláros lakás és egy kis zsebpénz, írja a New York Times Magazine. Ezt bizonyítja a cikkben említett São Pauló-i nő sikertörténete is, aki szegény körülmények közül, még 1990-ben érkezett az Államokba. Szerencséje volt, megismerkedett egy gazdag amerikai nővel, aki bemutatta egy gazdag kaliforniai családnak, ahol heti 100 dollárt keresett dadusként. Extra képesítése nem volt, de feltűnően jól tudott bánni a gyerekekkel.

Hamar belejött a gyerekfelügyeletbe, érzéke is volt hozzá, 2002-ben pedig leszerződött egy amerikai közvetítői irodával, amelyik kimondottan arra specializálódott, hogy gazdag családok számára hajtja fel a legjobb, legképzettebb dadusokat. A lány éves keresete hirtelen 85 000 dollárra (18 millió forint) ugrott, amit a családok ajánlólevelei tornásztak fel ilyen magasra. Luxuskörökben ugyanis a jó dadus aranyat ér: aki gazdag családoknál szolgál, értelemszerűen a legmagasabb körökben mozog, exkluzív helyekre jut el, kapcsolati tőkéje megfizethetetlen. Külföldön jól ismert jelenség, hogy az újgazdagok körében kimondottan fontos, hogy a gyermekek gazdag családok csemetéivel együtt nőjenek fel, ezt pedig úgy lehet a legegyszerűbben elérni, ha az ember olyan dadust keres, aki jó kapcsolatot ápol más prominens családok dadusaival.

luxus dadus
Halle Berry, a kislánya és a dadus
Fotó: welt.de – © X 17, INC. BEVERLY HILLS CA 9021

A dadus piaci értéke

Sztárkörökben a szakképzett dadus a luxuskategória, a gazdagoknak mindent pénzt megér, ha gyermekük szakképzett kezekben van, aki nemcsak a nevelésről, de a gyermek nonstop szórakoztatásról is gondoskodik. A dadus munkaköre azonban nem könnyű, a gazdag ember igényei ugyanis nem mindig teljesíthetők: gyakran elvárás a folyékony nyelvtudás, de az is igény, hogy a dadusnak ne okozzon problémát, ha egy négyfogásos – például makrobiotikus – menüt kell összeállítania, nem árt, ha tud lovagolni, vitorlázni, jó, ha járt már aukción – és sorolhatnánk.

Idehaza picit más a helyzet: egy hazai sztárdada vallomása

Megkérdeztük egyik neves hazai színésznőnk dadusát, őt milyen kondíciókkal alkalmazzák, pontosan miből áll a munkája és milyen a viszonya a családdal. Marika már tíz éve dolgozik a háznál, szinte családtagnak számít, aminek egyetlen hátulütője, hogy gyakran a saját szeretteit is háttérbe szorítja a színésznő családjáért. „Havi száz–százötvenezer forintot kapok, attól függően, hogy mennyit vagyok náluk, és van-e benne éjszakázás – meséli Marika. – Négy órára be is vagyok jelentve, mint alkalmazott. A háztartás vezetése a főzéstől a vasaláson és a takarításon át az én feladatom, fogalmazzunk úgy, hogy a munkaadóm néha segít nekem ezekben, de a ház rendben tartása az én dolgom. Eközben persze a gyermekre is vigyázok, gyakran megesik, hogy én viszem iskolába, vagy megyek érte a programjaira, és sokszor este is kettecskén vagyunk, hiszen az édesanyja játszik. Ami zavar, hogy gyakran válok akaratlanul részesévé a családi vitáknak, problémáknak, a lelkemen viselem a sorsukat, és akkor is foglalkoztat az életük, ha épp nem vagyok velük. Gyakran megesik, hogy az éjszaka közepén is felhívnak, és akkor mennem kell a kicsihez, akivel jóval többet vagyok, mint a saját anyukája.”

Szakképzett dadusok

Az interneten fellelhető dadushirdetésekből kiderül, a szakképesítés tág fogalom: OKJ-s papírral rendelkező kisgyermekgondozó-nevelők, óvodapedagógusok, óvodai dajkák hirdetik magukat szakképzett dadusként, de papír nélkül, ám annál több tapasztalat birtokában, gyakorló anyukák is vállalnak gyermekfelügyeletet. A legtöbb család azonban magánhirdetések helyett kimondottan szakképzett bébiszitterek közvetítésére szakosodott cégekhez fordul. A Micimackó Bébiszitter és Idősgondozó Szolgálat munkatársától, dr. Spiller Mariann felnőttoktatási szakértőtől, pszichológustól megtudtuk, a szakképesítést adó, szakképzett bébiszittereket közvetítő szolgáltatásokban jobban megbíznak a szülők, hozzájuk évente 700-800 megkeresés érkezik, a többség kimondottan szakképzett bébiszittert keres. A szakképzés során a jövendőbeli bébiszitterek fejlődéslélektant, csecsemő- és kisgyermekgondozást, kommunikációt, elsősegélyt, táplálkozástant, nevelést, pedagógiát, játékelméletet és gyakorlatot tanulnak 195 órában, ami elméleti és gyakorlati oktatást takar. Extra igényei a magyar szülőknek is vannak. „Egyszer egy édesanya olyan bébiszittert keresett, aki pont úgy néz ki, mint ő. Hosszú, szőke hajú dadust kellett keresnünk. Volt olyan édesanya is, aki egy sportautót kapott a férjétől, ő jogosítvánnyal rendelkező bébiszitterhez ragaszkodott. A nyelvismeret szinte alapigény” – tudtuk meg a szakembertől.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top