Aktuális

Sikeres a tejesdoboz-akció – harmincból 9 gyereket megtaláltak

Egy éve keresik tejesdobozokon az eltűnt gyerekeket Magyarországon. A kezdeményezést sikeresnek tartja a rendőrség is, ezért kibővítik az akciót. De mi lesz a megtalált fiatalok "utógondozásával"?

Sikeres a tejesdoboz akció – 30-ból 9 gyereket megtaláltakŐ volt a legelső

A legelső kisgyerek, aki tejesdobozon szerepelt, Etan Patz volt, aki 1979-ben tűnt el New Yorkban és 2001-ben halottnak nyilvánították. Az ő története annyiban is érdekes, hogy a napokban röppentek fel olyan hírek, miszerint a New York-i rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki információkkal szolgálhat Etannel kapcsolatban.

Intézetből szökött fiatalokat találtak

Egy évvel ezelőtt Kárász Róbert indította útjára az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvényt, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet arra a nagyjából 14 ezer gyermekre, akiket a rendőrség eltűntnek nyilvánított. A nagyobb nyilvánosság kedvéért hazánkban is elindult a „tejesdoboz”-akció, amelynek köszönhető számos eltűnt gyermeket találtak meg. „Összesen harminc eltűnt fiatal fotója szerepelt a tejesdobozokon, és közülük kilencet meg is találtunk” – mesélt a program sikeréről Kárász Róbert főszervező. Mind a kilenc megtalált gyerek intézetből szökött el, de az akciót folytatják, és ezentúl már iskolatejen és ásványvizes palackokon is fent lesznek a családtól vagy intézetből eltűnt kiskorúak képei.

Sikeres a tejesdoboz akció – 30-ból 9 gyereket megtaláltakMi állítja meg őket abban, hogy újra lelépjenek?

„Az intézetből elszökötteket egyetlen dolog vezérli: a boldogságot szeretnék megtalálni. Az azonban már fel sem merül bennünk, hogy mekkora veszélynek vannak kitéve. Egy 14 éves lány elszökött az intézetből, több hónapig tartották fogva külföldön és prostitúcióra kényszerítették” – folytatja Kárász. A gyereknek sikerült megszökni, és már újra az intézetben van. Nagy kérdés azonban, hogy hogyan tudja feldolgozni a vele történteket, illetve ki segít az intézetből elszökött, majd megtalált gyerekeknek abban, hogy ne lépjenek meg újra. De a kérdés ugyanúgy felmerül egy olyan megtalált gyermek esetében is, aki szüleivel élt, és családon belüli erőszak áldozata volt.

Ezer lámpás éjszakája

Május 25-én 15.00 órától öt vidéki nagyvárosban, Budapesten, Pécsett, Győrött, Veszprémben, Székesfehérvárott és Kecskeméten is nagyszabású rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az eltűnt gyerekekre és a csellengés társadalmi problémájára.

Budapesten Váczi Gergő, Weisz Fanni és Vujity Tvrtko Pécsett, Szekeres Nóra Győrött, Lipcsei Betta (Miss Universe Hungary 2011) és Szabó Dóra (Miss Earth Hungary 2011) Székesfehérváron és Veszprémben, a Megasztárból jól ismert Giorgio pedig Kecskeméten kampányol az ügy mellett műsorvezetőként.

Fellépők:

Budapest – 56-osok tere
Csézy, Patai Anna, Tóth Vera, Gáspár Laci, Kökény Attila, Király Viktor, Back II Black, Animal Cannibals, Dévényi Tibi-show, Fluor Tomi, SP, Felly K-koncert

Győr – Széchenyi tér
Kozma Orsi, Barbárfivér, Korda György – Balázs Klári, Gál Csaba „Boogie”, Zola és a Retro Scool Band

Kecskemét – Kossuth tér
Váci Eszter Quartet, Bartók Eszter, L. L. Junior, Kocsis Dénes, Adam’s Comedy, Giorgio és a Meghőmérő

Pécs – Kossuth Lajos tér
Fivérek, Heinz Gábor, Lakatos Krisztián, Puskás Peti, Stereo 2.0, Széles Iza

Székesfehérvár – Alba Pláza parkoló
BON BON, Csézy, Eleven Hold, Intim Torna Illegál, Josh és Jutta, Kelemen Kabátban

Veszprém – Séd völgye
Bryan Adams TB, Hősök, Jamie Winchester, Palcsó Tomi, Szekeres Adrienn, Szeleczki Dávid

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top