Aktuális

Ez már a klimax?

Kedves Lilla! 44 éves, egészséges, életvidám nő vagyok. Harmóniában érzem magam a korommal: élvezem a sikereimet a munkámban, örülök a lassan felnőtt korba érő gyerekeimnek.

Végül, de egyáltalán nem mellékesen, nagyon élvezem, hogy nő vagyok egy igazi férfi oldalán. A szexualitás csodálatos világát elég későn fedeztem fel: 18 éves fejjel belevetettem magam egy házasságba, amelyben – erre csak utólag ébredtem rá – soha nem váltam igazi nővé. A már régóta tetszhalott kapcsolatból egy szenvedélyes szerelem ébresztett új életre öt évvel ezelőtt. A férfi, akivel rádöbbentem, mi maradt ki az életemből két évtizeden át, lett a második férjem. Sajnos attól félek, hogy nőiségem a kései kivirágzás után hamar hervadásnak indul. Fél éve átestem egy kisebb rutinszerű nőgyógyászati beavatkozáson. Az utóbbi két hónapban kimaradt az addig óraműpontossággal érkező menstruációm. A máskor nyűgnek tekintett vendégre most vágyakozva, mint nőiségem szimbólumára gondolok. Tele vagyok szorongással és szomorúsággal: ennyire rövid nyár után máris beköszönt az ősz?
Várom válaszát: Andi

Ez már a klimax?Kedves Andi! A levele szíven ütött, mert ez a pillanat mindannyiunk életében óhatatlanul be fog következni egyszer. Aztán eszembe jutott az a hatvanon túli hölgy, akiről Soma ír a Tiszta szex című könyvében: „Világéletemben élveztem a szexet, de amit hatvan fölött megtapasztaltam, egy olyan szint, amiről nem is sejtettem, hogy létezik.” Hát nem biztató? A menopauza után is van élet! Miért is ne lenne!? Hiszen már nem kell szoronganunk a nem kívánt terhességtől, és nem kell számolnunk a havi ciklus kieső öt-hat napjával sem. Attól meg végképp nem kell tartanunk, hogy a férfiakat érdekelni fogja, menstruálunk-e még vagy nem. Az a gyanúm, a ciklus elmaradása inkább fel fogja szabadítani őket. Jó lenne, ha velünk is ez történne! Ehhez pusztán a gondolkodásunkon kellene fordítanunk egyet. Hiszen az emberi élet jócskán megnyúlt, és ha a testi változások ugyanúgy be is következnek, mint régen, a lelkünket továbbra is kötelességünk karbantartani, hogy készen álljon az örömök befogadására. A hormonok egyébként sem egyik pillanatról a másikra állnak le. Az is előfordulhat, hogy az ön esetében egyelőre csupán a teste gyászreakciójáról van szó, amit az egészségügyi műtéte okozott. Lehet, hogy tudat alatt vetélésnek élte meg? Tűnődjön el ezen, és ha így lenne, próbálja meg feloldani ezt a felesleges görcsöt. Az sem ártana, ha csináltatna egy hormonvizsgálatot. Azonnal kiderülne, jogosak-e a félelmei. Még egyszerűbb, ha megkérdezi az édesanyját, ő mikor került a változókorba. Az időpont a lányok esetében is irányadó. De még ha minden jel arra utalna is, hogy itt az idő, nem kell belenyugodnia! A peteérés többféle módon ösztönözhető. Melegen ajánlom az AVIVA tornát, valamint a különböző homeopátiás és gyógyfüves készítményeket. Ne adja meg magát az „elvirágzás” felett történő szomorkodásnak. A szerelmi életüket ne zavarja meg ez a változás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top