Aktuális

90 éves nénit is mentettek már a hegyekből

A hétvégén újabb magyar túracsoport tévedt el – ezúttal kilencen bolyongtak az osztrák Alpokban, az éjszakát végigfagyoskodták. Mit lehet ennyire elrontani, hacsak nem a dzsungelben vagyunk?

A hétvégén kilenc magyar túrázó vágott neki az Alpok egyik mászóútjának. Hamarosan esni kezdett a hó és ködös lett az idő, a csoport bajba került: képtelenek voltak tájékozódni. Csak hárman tudtak eljutni egy pihenőházig, két hegymászót már délelőtt, négyet viszont teljesen kimerülve csak vasárnap este sikerült megtalálniuk a hegyimentőknek, akiket a pihenőház gondnoka riasztott.

Vajon itt, a közelünkben is előfordulhat, hogy elindulunk egy egyszerű kirándulásra, ránk sötétedik és nem találjuk a kiutat?

Kimerült állapotban találták meg az Alpokban eltűnt túrázókat

 

A hétvégén eltűnt csoport először rossz koordinátákat adott meg a mentőcsapatnak, amivel nagyon megnehezítették a mentést annak ellenére, hogy harmincöten keresték a fiatalokat. „Gyakran előfordul, hogy a turistáknak nincs helymeghatározó eszközük, vagy nem jól használják azt” – mondja a Nők Lapja Cafénak Balázs László szolgálatvezető, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársa.

Ez nemcsak magashegységekben lehet probléma, még a főváros környékén is előfordul, hogy eltévednek emberek: „Pest megyében évente négy-öt olyan esettel találkozunk, amikor turistákat kell mentenünk. Előfordul, hogy osztálykiránduláson, erdei versenyeken maradnak le gyerekcsoportok, akik este már nem tudnak tájékozódni. Többször mentettünk fogyatékkal élő kirándulót is, akire nem figyeltek kellőképpen a vele túrázók. Felnőtteket általában baleset, például bokatörés miatt kell lehoznunk, de ittasság miatt is kerültek már bajba emberek.”

Arra a kérdésünkre, hogy mire figyeljünk, mielőtt nagyobb túrára indulunk, Balázs László azt tanácsolja, hogy tervezzük meg részletesen az útvonalat, ne térjünk le a kijelölt turistaösvényről. Otthon maradt családtagunkkal, barátunkkal beszéljük meg a túra pontos helyét és a visszaérkezés várható időpontját. Öltözzünk mindig évszaknak megfelelően, és készüljünk fel arra, ha véletlenül a szabadban kell töltenünk az éjszakát. Vigyünk meleg ruhát, felszerelést, ételt, italt magunkkal, annyit, hogy az akár huszonnégy órán keresztül is kitartson. A feltöltött, bekapcsolt állapotban lévő mobiltelefon akkor is a nyomunkra vezetheti a mentőket, ha nem tudunk telefonálni. „Egy kilencvenéves néni úgy élt túl három éjszakát is a szabadban, hogy emlékezett arra, mit tanult a cserkésztáborban. Vastagon befedte magát avarral, hogy ne hűljön ki az éjszakai mínuszokban” – emlékszik a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top