Aktuális

Száz éve nem volt 40 fokos hőség

Több mint száz éve nem volt ilyen hőség, amilyen délutánra várható: elérjük a 40 fokot!

A századelő óta nem volt 40 fokos hőség Megszoktuk, hogy ezen a nyáron minden rekord megdől, a reggeli hőmérséklet, a középhőmérséklet, az átlaghőmérséklet, a minimum-hőmérséklet… vagyis egyszerűen mondva iszonyú meleg van.

Aki nem vízparton töltötte a hétvégét, az előre rettegett a „35 foknál is több” jellegű hírektől. És igen, valóban sok helyen a 35-öst is elhagyta a hőmérséklet.
De ez mind semmi, hétfő délutánra 40 fokot „ígérnek” nekünk a meteorológusok – vagyis hurrá, megint rekorder lesz az ország, legyőzi önmagát, vagyis az egykori, több mint egy évszázaddal ezelőtti (!) 38 Celsius-fokos meleget. Ahhoz képest, hogy reggel még 25 fokot mértek például Budapesten, szép teljesítmény. Leginkább a Duna–Tisza közén lakóknak lesz melegük, ide várják a rekorddöntést is.

Szerda éjfélig hőségriadó van érvényben, emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre az egész ország területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Az UV-B sugárzás elérheti az „extrém” erős szintet. Az előrejelzések szerint a kánikula egész héten tart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top