Egy nyaralás aztán fordulópontot hozott a tökökkel való kapcsolatomban. Történt ugyanis, hogy szakácstanuló koromban a barátaimmal elmentünk egy balatoni víkendházba, és persze rám jutott a feladat, hogy összeüssem a vacsorát. Már az első este kiderült, hogy a krumpli beszerzéséről mindannyian megfeledkeztünk. A helyi kisbolt már bezárt, még kenyeret se tudtunk venni, gőzöm sem volt, mit tálaljak köretként a bográcsban rotyogó pörkölt mellé. A teraszon üldögélve aztán megláttunk pár patisszont a kertben, gondoltam egyet, gyorsan meghámoztam és „kibeleztem” néhányat. Bedobtam őket a sütőbe, és mikor megsültek, azokba mertem a közben elkészült pörköltet. Lehet, hogy csak nagyon éhesek voltunk, de elmondhatatlanul jólesett a tökös pörkölt, és óriásit javított a főzőtökkel, cukkinivel és patisszonnal ápolt viszonyomon.
Padlizsáncannelloni pulykamellel töltve, paradicsommártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma,
- olaj,
- 1 kg paradicsom,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, oregánó, kakukkfű,
- 40 dkg pulykamellfilé,
- 2 darab padlizsán,
- 20 dkg trappista sajt
A hagymát finomra vágjuk, majd egy lábosban kevés olajon lepirítjuk. Közben a paradicsomot leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, húsát felkockázzuk. A hagymához adjuk a kockázott paradicsomot, az aprított fokhagymát, megszórjuk oregánóval, kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük, míg be nem sűrűsödik. A pulykamellfilét felkockázzuk, sózzuk, és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. A padlizsánt megmossuk, végét levágjuk, és hosszában vékony szeleteket vágunk belőle. A levágott szeletek egyik oldalát egy teflonserpenyőben kicsit pirítjuk, majd kivesszük, és 2-3 szeletet egymás mellé teszünk úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A pulykamellkockákat összekeverjük kevés paradicsommártással, a padlizsánszeletekbe töltjük, és feltekerjük. A feltekert padlizsánokat tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a maradék paradicsommártással, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 °C-os sütőben kb. 12 percig sütjük.
Cukkinis-csirkés széles metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 darab cukkini,
- olívaolaj,
- fél fej vöröshagyma,
- só, bors,
- kakukkfű,
- 20 dkg mascarpone,
- 2 dl tejszín,
- 40 dkg csirkemellfilé,
- 3 darab paradicsom,
- 50 dkg széles metélt
Az egyik cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, majd felkockázzuk. Egy lábosban kevés olívaolajon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockázott cukkinit, majd együtt pirítjuk tovább. Amikor a cukkini kicsit megpuhult, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, és felöntjük egy kevés vízzel. Puhára főzzük, majd
botmixerrel leturmixoljuk. A mascarponét és a tejszínt egy lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a leturmixolt cukkinit. A csirkemellet 1×1 cm-es kockára vágjuk, sózzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Amikor kész, hozzáadjuk a cukkinis mártáshoz. A másik cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkockázzuk. A széles metéltet sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a csirkés cukkinimártással. Beledobjuk a csíkozott cukkinit és a paradicsomot, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.
Töltött patisszon
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy patisszon (vagy 4 nagyon kicsi),
- 1 fej vöröshagyma,
- olaj,
- 30 dkg darált sertéshús,
- só, bors,
- fűszerpaprika,
- 2 darab paradicsom,
- 1 csokor kapor,
- 30 dkg főtt rizs,
- 2 dl tejföl
A patisszont megmossuk, tetejét levágjuk. Meghámozzuk, magját kikaparjuk, karalábévájóval kivájjuk a belét, és félretesszük. A kivájt patisszont 180 °C-os sütőben 15 percig elősütjük. A kivájt belet összekockázzuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és együtt pirítjuk tovább. Sózzuk, borsozzuk, amikor a darált hús lepirult, megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vízzel felöntjük, és puhára pároljuk a húst. Amikor megpuhult, beletesszük a kockázott patisszonbelet, a szintén felkockázott paradicsomot és a vágott kaprot. Kicsit forraljuk, majd hozzákeverjük a főtt rizst. Szükség esetén utánízesítjük. A tölteléket a patisszonba kanalazzuk, a tejföllel meglocsoljuk, majd 20 percig 180 °C-os sütőben sütjük.