Aktuális

A kazincbarcikai szülészet vezeti Az Év Szülészete versenyt

A <a href="http://www.babaszoba.hu/" target="_blank">babaszoba.hu</a> internetes oldal szavazásán a kazincbarcikai kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya áll jelenleg az első helyen. Két héttel ezelőtt még kétséges volt, hogy tovább működhet-e az egyébként bababarát szülészet, de az ott dolgozók és a környéken lakók összefogással nemcsak megmentették, hanem akár díjat is nyerhetnek kórházuknak.

„Itt a bababarát jelző nem puszta díszlet”

Július 31-ig lehet leadni a voksokat Az Év Szülészete szavazáson. Jelenleg a kazincbarcikai szülészet vezet a versenyben. Annak a kórháznak az osztálya, amit két hete még be akartak zárni, arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik. A lakossági tiltakozás, tüntetés és „civil lobbi” hatására azonban az utolsó pillanatban kegyelmet kapott a barcikai szülészet.

További képek, itt! forrós: www.boon.hu
További képek, itt! forrás: Borsod Online

„A kazincbarcikai kórház szülészetét évek óta a bababarát osztályként tartják számon, ami nagyon ritka az országban. Itt kevés beavatkozás történik. Az ott dolgozók előtérbe helyezik a természetes szülést, miközben az anya a saját igényeinek megfelelően tudja világra hozni gyermekét. Kazincbarcikán a »bababarátság«, nem csupán díszlet” – mondja Sződy Judit, a babaszoba.hu internetes oldal szerkesztője, aki azt is hozzáteszi, természetesen Az Év Szülészete szavazásának jelenlegi állását befolyásolhatta, hogy két héttel ezelőtt még bizonytalan volt a szülészet sorsa.

A bababarát kórház kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban. A kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára azáltal, hogy olyan környezetet teremt a szülészeti intézményekben, amely a szoptatást normaként támogatja.

„Bár fájdalmas a szülés, de nem mindegy, milyen körülmények között adunk életet a babának”

A bababarát jelzőt csak megerősítik azok a kismamák, akik a barcikai kórházban adtak életet gyermeküknek. „Itt szültem a kislányomat, és kisváros ide, kisváros oda, nagyon elégedett voltam mindennel. Az ellátással, a nővérekkel, a csecsemősökkel… Mivel egygyermekes anyuka vagyok, én is rettentően féltem a szüléstől, ami megjegyzem, a mai napig nem egy kellemes élmény a fájdalom miatt… Volt választott orvosom is, akit csak dicsérni tudok, mert maga a tünemény. Mindig képben volt, hogy ki vagyok, mi vagyok, mi a problémám. Azóta is csak kellemes tapasztalataim vannak, és kitartok orvosom mellett” – írta egy Kazincbarcikán szülő kismama egy internetes fórumon.

fotó: Profimedia
fotó: Profimedia

Mindössze 16 ilyen szülészet van az országban

De vajon a bezárástól megmenekült osztály hogyan lesz képes az új felállásban megtartani ezt a pozitív képet? „150 kórház közül mindössze tizenhatnak van úgynevezett bababarát szülészete, ebbe tartozik bele kazincbarcikai is, ahol éves szinten 750 nő ad életet gyermekének – mondja a Nők Lapja Cafénak dr. Váradi József főorvos. – Az osztály eddig is 15 ággyal működött, ami a szülészeti részleget érinti. Azzal a két-három ággyal van kevesebb, amit korábban »terhespatológiai ágyként«, vagyis a terhesség alatt fennálló vagy az alatt kialakult betegség esetén használtunk. De itt sem hagyunk cserben senkit, ezek fenntartását kigazdálkodjuk a másik oldalról” – folytatja a főorvos, aki hozzátette: az osztályon ezenkívül két családbarát szoba is működik, amelyben együtt lehet az újszülött, a mama, külön szoptatószék, fürdő, pelenkázó áll a kismama rendelkezésére, természetesen annak, aki vállalja ennek a külön költségeit. Ezt a két szobát egyébként alapítványi pénzből hozták létre.

Gyerekosztály nélkül milyen a jövőkép?

A kazincbarcikai kórházban azonban bezárták a gyerekosztályt, ami eddig a környéken élő mintegy százezer 14 év alatti gyermek munkaidőn túli sürgősségi ellátását is biztosította. Felmerül a kérdés, hogy gyerekosztály nélkül mi vár a kazincbarcikai szülészetre. „Szerencsére maradt egy csecsemő-újszülött részleg, ahol különböző megbízási szerződéssel még vannak orvosok, akik azonnal rendelkezésre állnak a szülés alatt vagy után” – mondta a főorvos, majd hozzátette, hogy az osztályukon született babák 95%-a teljesen egészséges. 

Az Év Szülészete szavazás 2011. július 31-ig tart. A szavazáson minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Három kategóriában kell értékelni az egyes szülészeteket. Az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb értékelés. Érvényes szavazatot csak az adhat le, aki mindhárom kategóriában értékeli az adott szülészetet. Szavazatot megerősíteni csak azok a felhasználók tudnak, akik a már létező babaszoba.hu regisztrációjukat összekötik létező Facebook-fiókjukkal, vagy regisztrálnak babaszoba.hu oldalon a Facebook-fiókjuk segítségével. Egy regisztrációval egy szülészetre egyszer lehet szavazni. Egy regisztrációval legfeljebb öt szülészetre lehet szavazni. A szavazás hitelessége miatt csak azokat a szavazatokat veszik figyelembe, amelyeket olyan Facebook-regisztrációval erősítettek meg, amelyek tulajdonosainak van legalább egy, 30 napnál régebbi bejegyzésük, like-juk vagy feltöltött fotójuk. A Facebook-fiókokat egy „Az Év Szülészete szavazás” Facebook-alkalmazás segítségével ellenőrzik, ezért a szavazat megerősítését csak abban az esetben tudják elvégezni, ha engedélyezik az alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a fiók alapadataihoz (név, felhasználónév, Facebookon használt e-mail cím, facebookos azonosítószám, ismerősök), továbbá az alábbi kiegészítő adatokhoz: adatlap, nyilvános fotók és videók, üzenőfali bejegyzések. A kiegészítő adatokhoz való hozzáférésre csak a szavazat megerősítése érdekében van szükség; ezeket az adatokat nem tárolják és más szolgáltatásokban nem használják fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top