Nála elsődleges szempont, hogy minél egyszerűbben készüljön el egy ebéd, és lehetőleg sok mosogatnivaló se maradjon főzés után. Ezért az elmúlt évek során nekem is változtatnom kellett egy kicsit a gondolkodásomon, hiszen egy étteremben teljesen máshogy főzünk, mint otthon, nem kell annyi mindent figyelembe venni. A következő ételek minden háziasszonyi „követelménynek” megfelelnek: nem kell hozzájuk túl sok alapanyag, gyorsan össze lehet őket állítani, aztán már csak a sütőre kell bízni a dolgot. A bögrés piskóta pedig még azoknak is sikerülni fog, akik eddig sose
mertek nekiállni egy sütemény elkészítésének!
Sertéskaraj kolbászos-paprikás újburgonyával sütve
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg bordacsontos sertéskaraj,
- só, bors, babérlevél,
- 3 szál friss rozmaring,
- 7 evőkanál olívaolaj,
- 60 dkg újburgonya,
- 3 darab kaliforniai paprika (piros, zöld és sárga),
- 2 szál újhagyma,
- 1 fej fokhagyma,
- 20 dkg kolbász
A sertéskarajt durva sóval bedörzsöljük, borsozzuk, frissen vágott rozmaringgal ízesítjük. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, rálocsolunk 3 evőkanál olívaolajat, és 180 °C-os sütőben körülbelül 20-25 percig sütjük. Közben a burgonyákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, és sós-babérleveles vízben félpuhára főzzük. A kaliforniai paprika magjait eltávolítjuk, ereit kivágjuk, és nagy kockákra vágjuk. Az újhagymát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. 4 evőkanál olívaolajjal és sóval összekeverjük a félig főtt, félbevágott burgonyát, az újhagymát, a kolbászt, az egész fokhagymagerezdeket és a kaliforniai paprikát. A karajt kivesszük a sütőből, melléöntjük a burgonyás keveréket, és 15-20 percre visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt érdemes 10 percig pihentetni a húst.
Mediterrán csirkecomb zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes cukkini,
- 1 darab padlizsán,
- 1 fej fokhagyma,
- 8 közepes paradicsom,
- 12 levél bazsalikom,
- 5 evőkanál olívaolaj,
- 80 dkg filézett csirkecomb,
- só,
- 3 szál friss rozmaring
A cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, nagy kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a paradicsomokat félbevágjuk, csumáját eltávolítjuk. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a bazsalikomlevelet, és összeforgatjuk 3 evőkanál olívaolajjal. Közben a kifilézett csirkecombot egy serpenyőben a maradék olívaolajon 2-3 perc alatt körbepirítjuk, sóval és frissen vágott rozmaringgal ízesítjük. Az elősütött húst tepsibe helyezzük, ráöntjük az olívaolajos zöldségkeveréket, laza mozdulatokkal átkeverjük. 180 °C-os sütőben 12-15 percig sütjük.
Meggyes-diós bögrés piskóta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű formához:
- 2 dl-es bögre,
- 3 tojás,
- 1 bögre cukor,
- fél bögre étolaj,
- 1 bögre tejföl,
- 1 csomag sütőpor,
- 2 bögre liszt + a meggy beforgatásához és a forma lisztezéséhez
- 10 dkg dió, nagyobb darabokra vágva,
- 5 dkg magozott meggy
Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a tejfölt és a sütőport, és habverővel homogénre keverjük. Szép lassan a lisztet is beleforgatjuk. Összekeverjük. A dió felét száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, amikor kihűlt, belekeverjük a tésztába. A magozott meggyet lisztbe forgatjuk. A formába öntjük a tésztát, a tetejére rászórjuk a maradék diót, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc után a tetejére szórjuk a meggyet, és további 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz.