Liszt, víz, pár fonnyadt zöldség. Ennél szebb sorsra is érdemes e hungarikum. (Mert főzelékben nagyhatalom vagyunk, az biztos. A világon máshol nemigen találni hasonló fogást.) Ilyenkor nyáron a friss, zsenge zöldség nem kuriózum, készítsen belőle könnyű, üde főzelékeket, kicsit máshogyan, mint ahogy eddig megszokta. Először is felejtse el a lisztet mint sűrítőanyagot, a főzelék testét maga a zöldség adja meg úgy, hogy annak egy részét leturmixolja. Lehet, hogy így nem áll meg benne a fakanál, de a végeredmény sokkal könnyebb és ízletesebb fogás lesz. Kísérletezzen bátran a fűszerekkel, párosítsa például a mentát a mindenki kedvence borsófőzelékkel, meg fog lepődni, pár mentalevél mennyire képes átalakítani a megszokott ízeket. A karalábét tegye pikánssá egy kis citrommal, a spenóthoz pedig próbálja ki a ricottát.
Mentás zöldborsófőzelék mentás fasírttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg pucolt zsenge zöldborsó,
- 4 dkg vaj,
- 4 dl tej, só,
- frissen őrölt bors,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 levél menta
A fasírthoz: - 35 dkg darált borjúhús,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 10-15 levél menta,
- 1 tojás,
- só, bors,
- zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A borsót pároljuk meg a vajon! Öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mentaleveleket és a zúzott fokhagymát, főzzük puhára a borsót. Szedjük ki a főzelék felét (a mentaleveleket is), turmixoljuk simára. Szedjük vissza a főzelékbe, ez fogja sűríteni. Készítsük el a fasírtot: reszeljük le a hagymát, aprítsuk fel a mentát. Keverjük össze a hússal, a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon. Formázzunk hengereket, kicsit pihentessük a hűtőben. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt, öntsünk bele kevés olajat, és süssük körbe a fasírtokat kb. 6-8 perc alatt. Tálaljuk a főzelékkel.
Citromos-kapros karalábéfőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 darab zsenge karalábé,
- 4 dkg vaj,
- 1 csokor kapor,
- só, frissen őrölt bors,
- 3 dl tejszín,
- 1 darab citrom
A karalábékat pucoljuk meg, kockázzuk egészen apróra! A vajon dinszteljük meg a karalábékockákat, adjuk hozzá az aprított kaprot, sót, kevés frissen őrölt borsot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük teljesen puhára a karalábét! Szedjük ki a főzelék felét, turmixoljuk simára, keverjük hozzá a tejszínt, majd öntsük vissza a turmixolt részt a kockázott karalábéhoz. Takarékon forralva főzzük 10 percet, az utolsó pár percben adjuk hozzá a mosogatószerrel alaposan megsikált citrom lereszelt héját. Feltétként jól illik hozzá a nürnbergi grillkolbász. A főzelék hidegen is nagyon finom és üdítő!
Ricottás spenót rántott mozzarellával
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg friss spenót,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, frissen őrölt bors, szerecsendió
- 25 dkg ricotta
- 1,5-2 dl tej
- 25 dkg apró, kerek mozzarella,
- liszt, tojás, morzsa a panírozáshoz,
- napraforgóolaj, olívaolaj
A spenótot pucoljuk és mossuk meg, szárítsuk le. Olívaolajon dinszteljük meg az aprított fokhagymákkal együtt, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a ricottát, botmixerrel turmixoljuk simára a főzeléket, adjunk hozzá szükség szerint tejet. Ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval. A minimozzarellákat csöpögtessük le, enyhén sózzuk, majd a hagyományos módon panírozzuk be (2 rétegben), forgassuk először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Bő, forró napraforgóolajban süssük pirosra. Azonnal tálaljuk.