nlc.hu
Aktuális

3 főzelék kicsit megbolondítva

Vannak kedvenc főzelékek, és vannak olyanok, amellyel rémisztgetni lehet az embereket, például a menzás finomfőzelékkel. Nem találkoztam még senkivel, aki ne szörnyülködve gondolna a rengeteg liszttől csirízszerű állagot öltött szószban fellelhető pár szem fagyasztott sárgarépa–borsó–fehér répa kombinációra.

Liszt, víz, pár fonnyadt zöldség. Ennél szebb sorsra is érdemes e hungarikum. (Mert főzelékben nagyhatalom vagyunk, az biztos. A világon máshol nemigen találni hasonló fogást.) Ilyenkor nyáron a friss, zsenge zöldség nem kuriózum, készítsen belőle könnyű, üde főzelékeket, kicsit máshogyan, mint ahogy eddig megszokta. Először is felejtse el a lisztet mint sűrítőanyagot, a főzelék testét maga a zöldség adja meg úgy, hogy annak egy részét leturmixolja. Lehet, hogy így nem áll meg benne a fakanál, de a végeredmény sokkal könnyebb és ízletesebb fogás lesz. Kísérletezzen bátran a fűszerekkel, párosítsa például a mentát a mindenki kedvence borsófőzelékkel, meg fog lepődni, pár mentalevél mennyire képes átalakítani a megszokott ízeket. A karalábét tegye pikánssá egy kis citrommal, a spenóthoz pedig próbálja ki a ricottát.


Mentás zöldborsófőzelék mentás fasírttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg pucolt zsenge zöldborsó,
  • 4 dkg vaj,
  • 4 dl tej, só,
  • frissen őrölt bors,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 10 levél menta
    A fasírthoz:
  • 35 dkg darált borjúhús,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 10-15 levél menta,
  • 1 tojás,
  • só, bors,
  • zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

A borsót pároljuk meg a vajon! Öntsük fel a tejjel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mentaleveleket és a zúzott fokhagymát, főzzük puhára a borsót. Szedjük ki a főzelék felét (a mentaleveleket is), turmixoljuk simára. Szedjük vissza a főzelékbe, ez fogja sűríteni. Készítsük el a fasírtot: reszeljük le a hagymát, aprítsuk fel a mentát. Keverjük össze a hússal, a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon. Formázzunk hengereket, kicsit pihentessük a hűtőben. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt, öntsünk bele kevés olajat, és süssük körbe a fasírtokat kb. 6-8 perc alatt. Tálaljuk a főzelékkel.

Citromos-kapros karalábéfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 darab zsenge karalábé,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 csokor kapor,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 3 dl tejszín,
  • 1 darab citrom

A karalábékat pucoljuk meg, kockázzuk egészen apróra! A vajon dinszteljük meg a karalábékockákat, adjuk hozzá az aprított kaprot, sót, kevés frissen őrölt borsot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük teljesen puhára a karalábét! Szedjük ki a főzelék felét, turmixoljuk simára, keverjük hozzá a tejszínt, majd öntsük vissza a turmixolt részt a kockázott karalábéhoz. Takarékon forralva főzzük 10 percet, az utolsó pár percben adjuk hozzá a mosogatószerrel alaposan megsikált citrom lereszelt héját. Feltétként jól illik hozzá a nürnbergi grillkolbász. A főzelék hidegen is nagyon finom és üdítő!

Ricottás spenót rántott mozzarellával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg friss spenót,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • só, frissen őrölt bors, szerecsendió
  • 25 dkg ricotta
  • 1,5-2 dl tej
  • 25 dkg apró, kerek mozzarella,
  • liszt, tojás, morzsa a panírozáshoz,
  • napraforgóolaj, olívaolaj

A spenótot pucoljuk és mossuk meg, szárítsuk le. Olívaolajon dinszteljük meg az aprított fokhagymákkal együtt, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a ricottát, botmixerrel turmixoljuk simára a főzeléket, adjunk hozzá szükség szerint tejet. Ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval. A minimozzarellákat csöpögtessük le, enyhén sózzuk, majd a hagyományos módon panírozzuk be (2 rétegben), forgassuk először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Bő, forró napraforgóolajban süssük pirosra. Azonnal tálaljuk.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top