Aktuális

Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló a három legkedveltebb város

Többségünk szereti a lakhelyét, de vajon ha Magyarországra jönnek, hova utaznak a legszívesebben a turisták?

A Magyar Turizmus Zrt. idén is összeállította a legnépszerűbb hazai városok listáját. Eszerint a legtöbb éjszakát tavaly Budapesten, Hévízen és Hajdúszoboszlón töltötték a turisták – derül ki a összeállításából.

A legnépszerűbb a főváros lett mintegy 6,6 millió vendégéjszakával, a második helyen Hévíz, valamivel kevesebb, mint egymillióval. A harmadik helyen Hajdúszoboszló áll 719 ezer regisztrációval. Ha nem a H betűsöket választják, akkor is maradnak a víznél, legyen az gyógy- vagy strand; a következő kedvelt csoportot a balatoni települések adják.
Úgy látszik, az ilyesmi globális, hiszen ha mi magunk utazunk, leginkább szintén vízhez szeretünk menni: Hajdúszoboszló és Siófok a magyarok nagy kedvencei.

De hogy érzik magukat azok, akik olyan szerencsések, hogy nap mint nap a kedvenc nyaralóhelyeken élhetnek?
„A főváros gyönyörű, rendkívül színes és nem drága az európai városok között” – véli a budapesti Halászné Rácz Anikó, aki születése óta Budapest belvárosában lakik, és a környék legnagyobb előnyének a megközelíthetőséget tartja: „Könnyen eljutok bárhová, és rengeteg a program.” Azt ő is észleli, hogy egyre több a turista, egymást követik a buszok az Opera és a Bazilika mellett.

A 41 éve Hévízen élő Horváthné Keszthelyi Magdolna nyugdíj mellett egy kis butikban dolgozik, két kamasz nagymamája. Telefonbeszélgetésünk közben egy csapat lármás gyerek érkezik a boltba. Magdolna elmondja, Hévízen pont ezért szeret élni, mert annyira hangulatos: „Családias város ez, és bár valóban nagyon sok a turista, a helyiek kenyere az idegenforgalomból van, ezt el kell fogadnunk.” Hévíz egyetlen negatívuma – éppen a  turizmus miatt –, hogy rendkívül drága, élelmiszerért például sokan Keszthelyre járnak át.

Berényiné Szilaj Ilona Mezőtúron született, de már harminchárom éve él Hajdúszoboszlón. Az alföldi város művelődési házának igazgatónője megerősíti a felmérés eredményét: „Fesztiváljainkon évről évre több a látogató. Akik hozzánk jönnek, a programjainkhoz igazodva tervezik a nyaralásaikat.” Ilona szerint Hajdúszoboszló sikere ezeknek az ingyenes programoknak köszönhető. Ő maga azért szeret itt élni, mert mint mondja, „közvetlenek és kedvesek az emberek”, ami „a mediterrán hangulatnak is köszönhető”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top