Aktuális

Állva ünnepelték Londonban az első szaúdi női olimpikont

Bár a versenyben utolsó helyen végzett, esetében a részvétel is hatalmas eredménynek számít.
Sarah Attar

Sarah Attar

Kép: dailymail.co.uk 

A szaúdi Sarah Attar a mezőnytől lemaradva, 45 másodperccel az első helyezett után ért célba Londonban a 800 méteres női síkfutásban, mégis történelmi tettet hajtott végre. A dzsúdós Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani mellett ugyanis ő a másik sportoló, aki Szaúd-Arábia színeiben nőként indulhatott az olimpiai játékokon.

A 19 éves lány a muszlim öltözködési szabályoknak megfelelően állig felöltözve, fején hidzsábbal versenyzett a tikkasztó hőségben, és nem tudott lépést tartani a többi futóval. Tisztességgel teljesítette azonban a távot, amikor pedig célba ért, a lelátón tömegek álltak fel és ünnepelték a puszta jelenlétét, hiszen – még akkor is, ha 2012-ben ez kimondottan ijesztő – az arab ország korábban egyáltalán nem engedélyezte női sportolóinak, hogy részt vegyenek az ötkarikás játékokon.

„Különleges lehetőség volt, hogy képviselhettem Szaúd-Arábiát, hogy meghívtak és szívesen fogadtak, és hogy megtehettem ezt az első lépést a nők nevében. Ez a legcsodálatosabb, amit valaha éreztem” – nyilatkozta egy brit lapnak Attar.

A két szaúdi sportolónőnek az olimpia nyitó- és záróünnepségén a férfi olimpikonok mögött, a sor végén kell haladnia. Képletesen véve azonban mégis ők a zászlóvivők. Reméljük, hogy négy év múlva Rióban még többen lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top