Aktuális

Ellenőrzik a testnevelésórák megtartását

Állami ügy lett a testnevelésóra: ellenőrizni fogják, hogy megszervezik-e a napi tornaórákat.

Ellenőrzik a testnevelésórák megtartásátA diákok nem ússzák meg a testnevelésórát, a jövőben ugyanis ellenőrizni fogják, hogy a tornaórákat tisztességgel megtartják-e – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Szeptembertől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon is kötelező lesz megszervezni a mindennapos testnevelést. A változás sürgős: a magyar fiatalok csaknem 50 százaléka küszködik valamilyen betegséggel, és ezek zöme nem alakult volna ki, ha eleget mozognának. A mindennapi mozgás elősegítésére a jövőben a rászorulók nemcsak tanszereket és tankönyveket kapnak majd ingyen, de tornaszereket is. 

Hogy ez valóban hatásos megoldás lesz-e arra, hogy a gyerekekkel megszerettessék, az életük részévé tegyék testük nevelésének kultúráját, kérdéses. A tornaóra ugyanis sokak számára utált óra – s nemcsak azért, mert nem szeretnek mozogni, de a legtöbb iskolában nem megoldott a tornák utáni tusolás sem (rossz állapotú vagy nem létező zuhanyzók vagy az időhiány miatt). Csak remélni lehet, hogy a szigorú rendszernek valahogy részévé válik az is, hogy a diákok tényleg megszeressék a mozgást, s megtanulják, nemcsak testi, de lelki egészségük miatt is szükség lenne a rendszeres sportra. Amíg azonban ez az utópia megvalósul, marad a szigorú ellenőrzés: a fővárosban tartott kétnapos szakmai tanévnyitón az is elhangzott, hogy a jövőben egy országos pedagógiai ellenőrzést is bevezetnek, ami egy ötévente ismétlődő vizsgálat lesz, és minden köznevelési feladatot ellátó intézményre, vezetőjére, az ott dolgozókra vonatkozik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top