Aktuális

Bence és Hanna a legfelkapottabb nevek

Évről-évre változik, hogy aktuálisan melyek a legfelkapottabb keresztnevek, de akadnak olyanok is, amik száz év alatt sem mennek ki a divatból.

Keresztnévtoplisták 100 év összevetésébenAz Egyesül Államokban például a húszas toplista 1911 és 2011 között teljesen lecserélődött, egyedül a William név dacol az idővel, a név dobogós helyen maradt, mindössze egyetlen hellyel csúszott lejjebb: másodikból harmadik lett. 1911-ben a szülők közül a legtöbb a John nevet adta újszülött fiának, a lányok közül a legtöbb Mary lett. A második helyen a William-Helen “páros” állt, míg a harmadikon a James-Margaret “duó”. 2011-ben Jacob és Sophia állt az élen, Mason és Isabella voltak a másodikak, a harmadik helyen pedig a már említett William mellett Emma végzett.

Trendi keresztnevek itthon

Ami a 20. századot illeti, a magyar keresztnevek gyakoriságáról sajnos nincs egységes, minden évre és az ország teljes területére vonatkozó statisztikai kimutatás, csak egy-egy városi gyűjtés alapján lehet tudni, hogy például 1945-ben a László-István-József, illetve Mária-Éva-Erzsébet keresztnevet választotta a legtöbb szülő Budapesten. 1967-ben már a László-Zoltán-István nevek voltak dobogósak, a nőknél az Éva-Mária-Ildikó. 1996-ban Dávid-Dániel-Tamás és Alexandra-Vivien-Viktória nevek voltak a legfelkapottabbak, tíz évvel később, 2006-ban a Bence-Máté-Levente és a Anna-Boglárka-Réka álltak dobogóra. A Bence 2011-ben is első helyezett maradt a Máté és Levente előtt, a nőknél azonban új felállás lett: a Hanna-Anna-Jázmin utóneveket választották a legtöbben. Persze ez mit sem változtat a trenden, hogy egyre több szülő maga kreál nevet gyermekének. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top