nlc.hu
Aktuális
3 étel, amiért szeretjük az őszt

3 étel, amiért szeretjük az őszt

Az őszt mindenki máshogy éli meg, sokan az elmúlást látják benne, pedig csodálatos színeivel akár az évszakok "festőművésze" is lehetne. Személy szerint nagyon szeretem, hisz rengeteg számomra kedves nyersanyag kerül ilyenkor terítékre: erdei gombák, csicsóka, sütőtök, gesztenye, must, szarvasgomba stb.

Ráadásul rengeteg izgalmas program is van ilyenkor: szüret, számtalan borfesztivál, na meg az  október eleji szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben, amit aztán ínyenc vacsora koronáz meg. Ilyenkor már odasompolyoghatunk a nagyihoz is, és érvelhetünk, hogy a lekvárokat, befőtteket nem érdemes tartogatni télire. Most is tucatnyi étel jutott eszembe, amiért szeretni lehet az őszt,  ezekből hármat el is készítettünk: a laktató sütőtökös levest kirándulással töltött nap végére ajánlom, a fehérboros-paradicsomos lencsével körített vajhalat pedig akkor, ha valamelyik pincészetnél hozzájutottunk egy üveg jó minőségű  fehérborhoz. A pofonegyszerűen elkészíthető tejpuding a  gyerekeim nagy kedvence, ezúttal gesztenyével kombináltam, de isteni eperlekváros raguval is!

3 étel, amiért szeretjük az ősztSütőtökös sertésraguleves vargányával
Hozzávalók 4 személyre:

• 3 szál újhagyma,
• olívaolaj,  
• 80 dkg sütőtök (pucolt mennyiség),
• só,
• fehér bors,
• 1 tk. római  kömény,
• 3 dl fehérbor,
• 5 db zsályalevél,
• 40 dkg sertéscomb,  
• 3 ek. vaj,
• 3 db babérlevél,
• 2-3 szál kakukkfű,
• 2 ek. méz,
• fél csokor friss koriander,
• 15 dkg sárgarépa,
• 10 dkg vargánya,
• 1,5 dl tejszín

Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon megdinszteljük, rádobunk 50 dkg felkockázott sütőtököt, megpirítjuk, sóval, fehér borssal és római köménnyel ízesítjük, felengedjük a fehérborral és 1 liter vízzel. Mikor a tök megfőtt, hozzáadjuk a zsályát, és az egészet összeturmixoljuk. Közben a kockára vágott sertéscombot a vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a mézet, az apróra vágott koriandert, sózzuk, és felengedjük a leturmixolt sütőtökös alaplével. Gyakori kevergetés mellett, a folyadékot folyamatosan pótolva (vízzel) főzzük a húst (kb. 1,5-2 óra). Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a maradék 30 dkg felkockázott sütőtököt és a darabolt vargányát. Sózzuk, ha kell, majd a tejszínnel dúsítjuk és összemelegítjük.

3 étel, amiért szeretjük az ősztFahéjas tejpuding aszalt szilvás gesztenyével
Hozzávalók 4 adaghoz:

• 8 dl tej,
• 4 ek. kristálycukor,
• 1 rúd vanília,
• 2 rúd fahéj,
• 6 dkg zselatinpor,
• 3 ek. méz,
• 4 dl vörösbor,  
• 5 db szegfűszeg,
• 3 dkg friss gyömbér,
• 10 dkg aszalt szilva,  
• 10 dkg főtt gesztenye

A tejet felmelegítjük a kristálycukorral, az egyik fahéjrúddal és a kikapart vaníliarúddal (tegyük bele a vaníliarudat is). Amikor már majdnem forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, kb. 70 oC-os legyen. Gyorsan belekeverjük a zselatint. Kis poharakba öntjük, majd amikor kézmelegre hűlt, hűtőbe tesszük. A gesztenyés részhez felhevítjük a mézet, ráöntjük a vörösbort, beleszórjuk a szegfűszeget, a másik fahéjrudat és a frissen reszelt gyömbért. Szirupos állagúra beforraljuk, majd leszűrjük. Ebbe a szirupba tesszük bele az aszalt szilvát és a főtt gesztenyét. Ha kihűlt, a hideg puding tetejére halmozzuk.

3 étel, amiért szeretjük az ősztVajhalfilé fehérboros-paradicsomos lencsével
Hozzávalók: 4 személyre:

• 18 dkg lencse,
• 4 ek. vaj,
• 1 kisebb fej hagyma,
• 1 szál sárgarépa,
• 2 szál angolzeller,
• 2 dl fehérbor,
• 3 dl paradicsomlé,
• só,
• 2 szál kakukkfű,
• 4 db paradicsom,
• 4 db szárított paradicsom,
• 80 dkg vajhalfilé,
• fél dl olívaolaj,
• fél csokor bazsalikom

Az előző nap beáztatott lencsét leszűrjük. 1 evőkanál vajon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, sárgarépát és angolzellert, hozzáadjuk a lencsét, majd felengedjük a fehérborrral és a paradicsomlével. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük, majd fedő alatt készre pároljuk, míg a lencse megpuhul. Hozzáadunk 2 evőkanál vajat, a hámozott, magtalanított paradicsom húsát, illetve a szárított paradicsomot. A vajhalat sózzuk, majd felforrósított olívaolajon körbesütjük úgy, hogy minden oldala szépen megpiruljon, majd hozzáadjuk a maradék evőkanálnyi vajat. Tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 4-5 percig tovább sütjük. Végül a lencsés ragura tálaljuk, és megszórjuk frissen vágott bazsalikommal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top