Aktuális

Ők a legokosabb magyar nők

Három tehetséges kutató, Mátyus Edit, Szabó Dóra és Vértessy G. Beáta vehette át a L'Oréal és az UNESCO nők számára létrehozott tudományos ösztöndíját hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.

Világszerte a kutatóknak csak a negyede, Európában a 30 százaléka nő, a professzorok között 18 százalék az arányuk. Sokan közülük kiemelkedően teljesítenek; most hármójukat díjazták a L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázatán.

Dr. Mátyus Edit
Dr. Mátyus Edit

A 30 év alatti kategóriában díjazott Mátyus Edit vegyész a legkisebb cukormolekula felfedezéséért vehette át az elismerést. Színképelemzéssel ismerte fel azt a négyatomos molekulát, amelynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte nem tudták. „Amikor az első kémiai kísérleteket elvégeztem az általános iskolában, akkor szerettem bele ebbe a területbe, és nagyon tetszett az, hogy bizonyos anyagokból teljesen új vegyületeket lehet létrehozni” – nyilatkozta Edit, aki jelenleg az ELTE Molekulaszerkezet és Dinamika Laboratórium tudományos munkatársa.

Dr. Szabó Dóra, a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének kutatója, a 40 év alatti kategória díjazottja azt vizsgálta, hogyan válnak rezisztenssé a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra. Kutatásainak eredményei a későbbiekben akár új típusú gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak.

 
Dr. Szabó Dóra
Dr. Szabó Dóra
 
Prof. Dr. Vértessy G. Beáta
Prof. Dr. Vértessy G. Beáta

Az 55 év alatti kategóriában Vértessy G. Beáta DNS-kutató érdemelte ki az elismerést. Kutatása a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd segítséget. „A díjak egy jóváhagyási pecsétet jelentenek, azt, hogy igen, jól csinálod, érdemes folytatni” – mondta el a professzor.
A szakmai zsűrit Ádám Veronika akadémikus vezette, a nyertesek összesen 11 ezer eurós ösztöndíjat kaptak, amit szabadon felhasználhatnak.

„Minden évben kiderül, hogy a nők kreativitása a tudományos munkában és a kutatásokon keresztüli együttműködésekben a világot jobbá, érthetőbbé és humánusabbá tudja tenni” – mondta Bogyay Katalin, az UNESCO nagykövete a díjátadón.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top