Fokhagymakrémleves buggyantott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
• 5 ek. vaj,
• 2 szál újhagyma,
• 3 fej fokhagyma + 4 gerezd felszeletelve a leves tetejére,
• 2-2 szál friss rozmaring és kakukkfű,
• só, bors,
• 3,5 dl fehérbor,
• 1 l zöldségleves,
• 3 szelet rozskenyér (héj nélkül),
• 4 tojás,
• 2,5 dl tejszín
Megolvasztunk 2 evőkanálnyi vajat, rádobjuk a felkarikázott újhagymát és megtisztított fokhagymagerezdeket. Megszórjuk az aprított rozmaringgal és kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük a fehérborral. A felére visszaforraljuk a bort, majd beleöntjük a zöldséglevest. Kb. 25 percig főzzük, míg a fokhagyma megpuhul, majd levesszük a tűzről. Beletesszük a kenyeret, és botmixerrel összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, óvatosan beleütjük a tojásokat, nem keverjük, hogy egészben maradjanak. 5-6 perc után kiszedjük a tojásokat, a leveshez adjuk a tejszínt, összemelegítjük, majd beleturmixolunk 2 evőkanál vajat. Ha szükséges, sózzuk. Tálaláskor a maradék vajban megpirított fokhagymaszeleteket szórjuk a tetejére, és visszatesszük bele a buggyantott tojásokat.
Gyömbéres halfilé kétféle céklával
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg cékla,
• 8 ek. vaj,
• só, bors,
• 2 dkg reszelt torma,
• 80 dkg laposhalfilé (helyettesíthető más tengeri halfilével vagy pisztrángfilével),
• 6 dkg friss gyömbér,
• olaj a sütéshez,
• 1 gerezd fokhagyma
A céklát kétféleképpen is elkészíthetjük: Sós vízben puhára főzzük, vagy megmosva, vajjal és durva sóval bekenve alufóliába tekerjük, majd sütőben megsütjük. Amikor megpuhult, leszedjük a héját. A felét apró kockákra vágjuk, majd 2 evőkanál vajon egy serpenyőben átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A másik felét 3 evőkanál vajjal és a tormával összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A halfilét feldaraboljuk, sózzuk. A gyömbért meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk, hideg vízbe tesszük, amit 2 perc után leöntünk róla. Ezt még kétszer megismételjük, így a gyömbérnek nem lesz olyan csípős íze. A felforrósított olajon megsütjük a halat, oldalanként kb. fél perc alatt. Amikor megfordítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál vajat, a zúzott fokhagymát és a gyömbért, sütés közben többször meglocsoljuk a vajjal. Tálaláskor a halat tányérra helyezzük, mellé kanalazzuk a céklapürét és a céklaragut, majd meglocsoljuk a halsütésből maradt zsiradékkal.
Sült camembert fahéjas almával
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg camembert sajt (lehetőleg téglalap alakú, azt könnyebb grillezni),
• kevés olaj,
• 4 kisebb alma,
• 3 ek. méz,
• csipet só,
• 1 csapott kk. őrölt fahéj,
• fél citrom leve,
• 1 dl félédes fehérbor
A sajtot vastag szeletekre vágjuk, majd forró serpenyőben pár csepp olajon meggrillezzük. Az almák magházát eltávolítjuk (hámozni nem kell), cikkekre vágjuk. A mézet egy serpenyőben felhevítjük, majd amikor kezd barnulni, rádobjuk az almákat. Csipet sóval, az őrölt fahéjjal és a citromlével ízesítjük, ráöntjük a fehérbort. Puhára pároljuk, majd a sült sajt mellé tálaljuk. Megszórhatjuk frissen vágott mentalevelekkel.
Szegfűborsos borban párolt tarja sült hagymával
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéstarja,
• só,
• szegfűbors,
• 1,5 ek. mangalicazsír,
• 1 fej vöröshagyma,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 3 db babérlevél,
• 5 dl vörösbor
A körethez:
• 50 dkg apró hagyma,
• 2 ek. vaj,
• 2 ek. olívaolaj,
• 2 szál friss kakukkfű
A szeletekre vágott tarját sóval és frissen őrölt szegfűborssal ízesítjük, majd egy serpenyőben fél evőkanál mangalicazsírban megpirítjuk mindkét oldalát. Kivesszük a serpenyőből, és a maradék zsírral kikent tepsibe helyezzük. A serpenyőben visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az aprított vöröshagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A babérlevéllel, valamint kb. 4 szem szegfűborssal ízesítjük, felengedjük a vörösborral, sózzuk, és ráöntjük a tepsibe tett tarjára. Lefedjük, és 165 °C-os sütőben a folyadékot folyamatosan pótolva (vízzel vagy alaplével) puhára pároljuk (kb. 1,5-2 óra). Amikor a hús megpuhult, leszűrjük a szószt, leszedjük a zsírt a tetejéről. A körethez a megtisztított egész hagymát a vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk, sózzuk, a kakukkfűvel ízesítjük, majd tepsibe szedjük. Kevés vizet (kb. fél dl) öntünk alá, majd betesszük a hús mellé. Körülbelül 30 perc alatt készül el. Úgy időzítsünk, hogy egyszerre legyen puha a hús és a hagyma! A húst a sült hagymával és a leszűrt szósszal meglocsolva tálaljuk. Megszórhatjuk frissen vágott újhagymával.
Csípős karaj sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg csont nélküli sertéskaraj,
• só, bors,
• 1,5 dl olívaolaj,
• 1 fej fokhagyma,
• 1 darab hegyes erős paprika,
• 2 kisebb fej cékla,
• 4 szál sárgarépa,
• 2 közepes cukkini,
• 2 ek. vaj
A karajt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Az olívaolajat összeturmixoljuk 1 gerezd zúzott fokhagymával, a felaprított hegyes erős paprikával, kevés sóval, és sütés előtt beleforgatjuk a sertéskarajt. Forró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Akkor kezdjük el sütni, amikor a zöldségekhez hozzáadtuk a cukkinit. A körethez a megtisztított céklát és a sárgarépát feldaraboljuk, beleforgatjuk a karajnál is használt csípős olajba, sózzuk, majd tepsibe terítjük. 1 dl zöldséglevest vagy vizet öntünk alá, és 165 °C-os sütőbe helyezzük. Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak (kb. 45 perc), hozzáadjuk a feldarabolt cukkinit és a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd készre sütjük. Hozzákeverjük a vajat, és a hús mellé halmozva tálaljuk.
Chilis csirkecomb zöldséges tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész csirkecomb,
• 4 ek. paradicsompüré,
• 5 gerezd fokhagyma,
• 1 szál friss rozmaring,
• 1 db chilipaprika,
• só,
• fél dl olívaolaj + a tészta átforgatásához,
• 40 dkg rizstészta,
• fél szál póréhagyma
A csirkecombot bepácoljuk: a paradicsompürébe keverünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, az aprított rozmaringot, a nagyon apróra vágott chilipaprika felét, sót és az olívaolajat, összeturmixoljuk, majd ezzel bekenjük a csirkecombokat. Kiolajozott tepsibe helyezzük őket, és 160 °C-os sütőben készre sütjük (kb. 50 perc). A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Amíg a tészta fő, felhevítjük az olajat, beledobjuk a maradék vékonyra szeletelt fokhagymát, a felkarikázott póréhagymát és a maradék chilipaprikát, átforgatjuk. Beledobjuk a tésztát, és azzal is átforgatjuk. Ezzel tálaljuk a sült csirkecombokat.
Aszalt szilvás-fahéjas palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 dl tej,
• 2 db fahéjrúd,
• 1 csomag vaníliás cukor,
• 20 dkg liszt,
• 2 tojás + 2 tojássárgája,
• csipet só,
• 1 dl szódavíz,
• olaj a sütéshez,
• 3 ek. vaj,
• 4 ek. méz,
• 30 dkg aszalt szilva,
• 3 dl vörösbor,
• ízlés szerint porcukor
A tejet az egyik fahéjrúddal és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, az egész tojást és a tojássárgáját, kevés sót, illetve a szódavizet, majd palacsintatésztát keverünk belőle, és fél órát pihentetjük. Forró olaj és 2 evőkanál vaj keverékén, hagyományos módon kisütjük. A mézet felhevítjük, hozzáadjuk a feldarabolt aszalt szilvát, a másik fahéjrudat, a maradék vajat és a vörösbort. Szirupos állagúra forraljuk. A kisült palacsintákat megszórjuk porcukorral, összehajtogatjuk, majd az aszalt szilvás raguba helyezzük fél percre. Megforgatjuk, hogy mindenhol érje a szirup, majd a raguval együtt tálaljuk.
Tipp: Fahéj helyett használhatunk csillagánizst is a sziruphoz.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |