Család

A testi fejlődéshez is kell a szeretet

Drámai fotón mutatták be, mekkora a különbség a szeretetben nevelt gyerek és az elhanyagolt gyerek agya között.

Több kutatás foglalkozott korábban azzal, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére a szülői gondoskodás vagy annak hiánya. Augusztusban a Harvard Egyetem munkatársai bizonyították, hogy a bántalmazás hatására fontos agyi területek zsugorodhatnak. Így a rossz gyerekkor később depresszióhoz, drogfüggőséghez vagy más mentális zavarokhoz vezethet.

Egyenlőtlen esélyek

Egy neves amerikai egyetem, a UCLA közölt egy fotót, ami drámai módon érzékelteti, micsoda károkat okozhat, ha egy gyereket elhanyagolnak és rosszul bánnak vele, írja a Medical Daily. Két hároméves kisgyerek agyáról készült felvételt tettek egymás mellé, amin jól látszik, hogy az egészséges körülmények között nevelkedett gyerek agya mennyivel nagyobb, és kevesebb fekete folt látható rajta. A különbség a neurológusok szerint egyértelműen annak tudható be, ahogy a szüleik bántak velük.

Ezt okozza a szülői gondoskodás hiánya

A gondoskodó családban nevelkedett gyerek később könnyebben tanul majd és együttérzőbb lesz másokkal. Egy elhanyagolt gyerekből viszont később könnyen válhat problémás felnőtt.

“Az agyi kapcsolatok fejlődése múlik ezen, mivel az agysejtek 80 százaléka kétéves korig alakul ki” – magyarázta a UCLA professzora. Minél kevésbé törődnek egy gyerekkel, annál nagyobb a negatív hatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top