Aktuális

Sorra gyulladnak ki az elhanyagolt kémények

Egyre több kormos, elhanyagolt kémény fogott tüzet az elmúlt napokban Északkelet-Magyarországon. A katasztrófavédelem is figyelmezteti a lakosságot.

Sorra gyulladnak ki az elhanyagolt kéményekMit tegyünk, ha baj van?

A tüzelő- és fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használata és a kémények nem megfelelő tisztítása miatt egyre több baleset történik. A kéménytüzek oka a kéményben lerakódott korom meggyulladása lehet. A legtöbb kormot a szén- és fatüzelés termeli, ezért az ilyen fajta kéményeket évente kell takaríttatni. Ha mégis tüzet fog a kémény, azonnal hívjuk a tűzoltókat, majd távolítsunk el minden éghető anyagot a kályha vagy kandalló közeléből. Csökkentsük a kéményhuzatot, de soha ne próbáljuk meg vízzel oltani a kéménytüzet!

Szén-monoxid-mérgezés ellen is van védelem!

Nemcsak a fellángoló kémények, de a szén-monoxid-mérgezések is gyakoriak minden télen. Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, egy édesapa mentette meg két kislányának az életét, amikor a gyerekek vasárnap délután szén-monoxid-mérgezést szenvedtek Budapesten. Mindkét gyerek eszméletét vesztette, és a víz alá süllyedt. A lányok apjának tűnt fel, hogy nem hall hangokat a helyiségből. A fürdőszobába érkezve mindkét kislányt kiragadta a vízből, egyiküknek ekkor már nem volt légzése, őt az édesapa újraélesztette.
Összeállításunkban 5 hasznos tanáccsal segítünk, hogy elkerüld a bajt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top