Aktuális

Hogyan menthetjük meg a pénzünket? 1. rész

Ha pénz áll a házhoz – örökség, végkielégítés, nyeremény, lejárt megtakarítás vagy ingatlaneladás folytán –, szinte égeti a gazdája zsebét. Túl azon, hogy évente több mint 6 százalékot veszít az értékéből az infláció miatt – eleven kísértés tulajdonosa számára, hogy költsön, éljen a mának. A pénz lassú "elfolyatásánál" talán még rosszabb, ha valaki nemtörődömségből vagy tanácstalanságból a bankszámláján vagy valami rejtekhelyen aszalja a pénzét – az idő ugyanis megeszi. Íme, néhány megfontolásra érdemes szempont a döntéshez.

Akár a hirtelen jött, akár a lassan összegyűlt pénz jó katalizátora annak, hogy gazdája kicsit végiggondolja a kötelezettségeit, lehetőségeit, rövidebb és hosszabb távú terveit. Ahogy egy kabátot vagy csizmát sem veszünk meg – többnyire – pillanatnyi szeszélyből, a megtakarításról való döntéskor sem érdemes az első akciós ajánlatnak felülni. Pénzügyi szakértőnkkel, Gáspár Andrással, a Privátbankár.hu főszerkesztőjével rendet vágtunk a sokféle szempont közt. Aki kérdéseinket magában megválaszolja, könnyebben eligazodik nemcsak a vágyai és lehetőségei, de a pénzpiaci termékek erdejében is. A lényeg, hogy tervezzen, és ne sodródjon – gondolkodjon, és vegye kezébe a sorsa irányítását!

Hogyan menthetjük meg a pénzünket? 1. rész

Vegye számításba, hogy „életkereke” sosem áll meg. Sokáig talán inkább az adósságokat halmozta, amíg tanult, önállósodott, családot alapított, és amikor nyugvópontra ért és mindent visszafizetett, sőt nyereségre, megtakarításra tett szert, akkor számíthat arra, hogy nem marad egy helyben – mehet rosszabbul, sőt akár minden vagyonát is elveszítheti. Olyankor fontos, hogy legyen mihez nyúlnia. Stabil anyagi hátterének megteremtését, a nyugdíjas évekre való felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni – és minden egyéb megtakarítási szempont elé helyezni.

Mihez kezdjünk az összegyűjtött pénzzel? Személyre szabott tanácsok, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top