nlc.hu
Aktuális
Adventi receptek a sztárbloggertől

Adventi receptek a sztárbloggertől

Az ünnepek előtti napokban általában annyit rohangálunk, hogy alig van időnk főzni, ezért néhány olyan receptet ajánlunk, amelyeket a szezonális alapanyagokból gyorsan össze lehet dobni vásárlás, takarítás után.

Karácsonyi receptekCsicsókakrémleves diós pesztóval

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg csicsóka
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 közepes szem krumpli
• 3 dkg vaj
• 1,5 dl tejföl
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 dl olívaolaj
• 1 marék dió
• 1 gerezdfokhagyma

A csicsókát vékonyan hámozzuk meg, ahol túl göcsörtös, ott „dörzsi” szivaccsal alaposan tisztítsuk meg. A krumplit hámozzuk, a hagymát pucoljuk meg. A vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a darabolt csicsókát és a krumplit, dinszteljük ezeket is a vajon 5 percig. Öntsük fel annyi vízzel a zöldségeket, amennyi pont ellepi, főzzük őket puhára. (Ha van húslevesünk, azzal öntsük fel.) Turmixoljuk le a levest, adjuk hozzá a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A diót, a petrezselymet és a tisztított fokhagymát tegyük a kézi mixer edényébe, öntsük hozzá az olívaolajat. Turmixoljuk, kevés sóval, borssal ízesítsük. A levesbe tálaláskor szedjünk a diós pesztóból.

Karácsonyi receptekMasnitészta grillezett téli zöldségekkel és juhtúróval

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg masnitészta (farfalle)
• 30 dkg sütőtök
• 10 dkg zellergumó
• 10 dkg fehérrépa
• 1 szál póréhagyma
• 1 dl olívaolaj
• 1 csokor petrezselyem
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 10 dkg juhtúró

A zöldségeket hámozzuk meg, kockázzuk fel, a póréhagymát karikázzuk fel, és adagonként, egy nagy teflonserpenyőben kevés olívaolajon grillezzük mindegyiket puhára, kívül ropogósra. Tegyük félre! A petrezselymet és a megtisztított fokhagymát turmixoljuk pépesre fél deciliter olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. A tésztát főzzük ki lobogó sós vízben, szűrjük le, szedjük a zöldségekre. Keverjük el, melegítsük össze! Tálaláskor csepegtessük meg a petrezselymes-fokhagymás olajjal, és morzsoljunk rá juhtúrót.

Karácsonyi receptekTormás-lazacos krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg kiflikrumpli
• 1 dl fehérborecet
• 2 ek. frissen reszelt torma
• só, frissen őrölt bors
• 1,5 dl tejföl
• 10 dkg zsenge zöldsaláta
• 5 dkg zöld olívabogyó (magozott)
• 15 dkg füstölt lazac
• 4 (remegősre) főtt tojás

A megmosott krumplit héjastól főzzük puhára. Hagyjuk enyhén meghűlni, hámozzuk meg. Fél deciliter ecetet keverjünk el vízzel, sóval, borssal és egy evőkanál tormával. A krumplit vágjuk cikkekre, tegyük ez ecetes lébe, és hagyjuk ebben kihűlni (akár egy napot is hagyhatjuk benne állni). A tejfölt keverjük el a maradék ecettel és tormával, majd sóval, borssal ízesítsük. Tálaláskor állítsuk össze a salátát: a tányérokra helyezzünk zöldsalátát, krumplicikkeket, csepegtessük meg a tormás tejföllel, szórjunk rá olívabogyót. A lazacszeletet tekerjük össze, rózsát formázva, így helyezzük a tányérra, a főtt tojásokat felezzük, majd frissen őrölt borssal hintsük meg a salátát.

Karácsonyi receptekAszalt sárgabarackos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

• 70 dkg csirkemellfilé
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 8 dl paradicsomlé (vagy 2×400 g hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, leturmixolva)
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál frissen őrölt római kömény (nem fűszerkömény!)
• 1 tk. őrölt fahéj
• 20 dkg aszalt sárgabarack
• 10 dkg mazsola

A csirkemelleket egészben hagyva sózzuk, borsozzuk, egy nagyobb lábosban süssük körbe forró olajon. (Ha nem fér be egyben, részletekben.) Tegyük félre a csirkemelleket, a visszamaradt olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, és helyezzük vissza a csirkemelleket. Öntsük fel a paradicsomlével, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a köményt, a fahéjat, a mazsolát és az aszalt sárgabarackot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, takarékon főzzük a csirkemelleket a szószban 50 percen át. Főtt rizzsel tálaljuk.

Nézzétek meg e heti címlapsztárunk, Schell Judit fotózásán készült videónkat is!

Karácsonyi receptekCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top