nlc.hu
Aktuális
Csináld magad!: Ehető ajándékok

Csináld magad!: Ehető ajándékok

Ha személyes ajándékot szeretnénk adni, kiváló választás egy magunk készítette finomság.

Csináld magad!: Ehető ajándékokKandírozott gyömbérgyökér

Hozzávalók:
• 25 dkg hámozott (nem fás, fiatal) ép gyömbér
• 25 dkg kristálycukor
• 1 dl víz

Elkészítés:

Egy kisebb lábosba tesszük a cukrot és a vizet, fölforraljuk, sűrű szirup lesz belőle. A vékony karikákra vágott gyömbért a zubogva forró szirupba tesszük, és kevergetve addig főzzük, míg a cukor ki nem csapódik. Akkorra a gyömbér fölvesz annyi cukrot, hogy szilárddá, de nem kőkeménnyé válik, és így sokáig eltartható egy fémdobozban, üvegtálkában.

Valódi isler

Hozzávalók:
• tészta a linzerkarika receptje szerint
• sárgabaracklekvár
• mandulabél apróra vágva

A mázhoz:
• 15 dkg étcsokoládé
• 1 kiskanál Vénusz olaj

Elkészítés:
A recept alapján elkészítjük a linzertésztát, majd 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a formákat. Kisütjük őket, majd a korongokat vízfürdőben felolvasztott csokoládéba mártjuk, és megszórjuk apróra vágott mandulával. Ezután lekvárral összeragasztjuk a korongokat. Hagyjuk egészen megszáradni, sütőpapírral rétegezve, jól záródó dobozban tároljuk.

Hókifli

Hozzávalók:
• 40 dkg finomliszt
• 15 dkg vaj
• 10 dkg Vénusz margarin
• 1 kis doboz tejföl
• szilvalekvár
• darált dió
• vaníliás cukor, porcukor
• csipet só

Elkészítés:
Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd egy napra fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a hűtőből a tésztát, vékonyra nyújtjuk egy lisztezett munkalapon, majd kiszaggatjuk egy 7-8 cm átmérőjű, lisztezett szélű pohárral. Mindegyikbe egy csipet lekvárt vagy porcukorral összekevert darált diót teszünk, félbehajtjuk a tésztát, majd megnyomkodjuk a széleit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 10-15 percig 180 °C-os sütőben sütjük. A végén vaníliás porcukorba forgatjuk, fémdobozban tálalhatjuk.

Linzerkarika, szív és fenyőfa formájú

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

A tésztához:
• 30 dkg finomliszt
• 10 dkg porcukor
• 20 dkg lágy Vénusz margarin
• 1 kk. vaníliás cukor
• 1 citrom
• 1 ek. rum
• 2 tojássárgája
• 1 csipet só

Továbbá:
• 1 tojásfehérje
• 5 dkg durvára vágott mandula
• 10 dkg sárgabaracklekvár
• 10 dkg étcsokoládé
• 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a margarint, a fél citrom átszűrt levét, a citrom reszelt héját, a sót, a 2 tojássárgáját összedolgozzuk, majd két cipót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hidegre tesszük. Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk (3-4 mm) a tésztát, és lisztbe mártogatott formával (szív, fenyőfa, de lehet angyalka is) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tíz karikát almafúróval kilyukasztunk, megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk apróra vágott mandulával. Húsz percre hűvösre tesszük, majd 200 °C-os sütőben 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Tíz-tíz teli korong közepére 1-1 kiskanál barack-, illetve málnalekvárt teszünk, ez utóbbiak tetejére 10 mandulás karikát nyomunk.

Csináld magad!: Ehető ajándékok

Mézeskalács figurák

Hozzávalók:
• 25 dkg méz
• 50 dkg liszt
• 10 dkg margarin
• 10 dkg cukor
• 1 egész tojás és 2 tojássárgája
• 1 csapott kk. szódabikarbóna
• 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
• pici só

Elkészítés:
A mézet egy edényben kis lángon felmelegítjük, beletesszük a vajat és a cukrot, és addig kavargatjuk, melegítjük, míg fel nem olvad a cukor. Egy mély tálba beleszórjuk a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, jól összekeverjük. Beleöntjük a cukros, margarinos mézet, összekeverjük, ha egy csöppet kihűlt, hozzáadjuk az előzetesen felvert tojásokat, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Mivel egy kicsit langyos és ragadós, folpackba csomagolva kis időre a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. fél óra múlva több részletben kinyújtjuk a tésztát (kb. 2,5-3 mm), és különböző formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és dióval, mazsolával díszíthetjük. Tojásfehérjét felverünk sok porcukorral és egy kevés citromlével, hogy sűrű mázat kapjunk, ezzel tovább díszíthetjük, rajzolhatjuk a figurákat. Langyos helyen egy fél napig szárítsuk, csomagoljuk.

Narancsdzsem

Hozzávalók:
• 1 kg narancs
• fél liter 100%-os narancslé
• 35-40 dkg cukor
• 1 tasak dzsemfix
• 2 db csillagánizs
• 5-6 szegfűszeg
• 1 vaníliarúd

Elkészítés:
A narancsokat forró vízben alaposan mossuk le, majd szárítsuk meg. Krumplihámozóval vágjuk le a narancsszínű héjukat, majd ezt vágjuk vékony csíkokra. Forró vízben főzzük a héjat 5 percig, majd szűrjük le. Közben a narancsokból a hártyák közül vágjuk ki a narancshúst. A visszamaradó hártyás részből csavarjuk ki a maradék narancslevet. Öntsük hozzá a fél liter narancslevet, a cukrot, a fűszereket, a felaprított narancshéjat és a narancshúst, majd forraljuk fel, és főzzük 15 percig. Keverjük bele a dzsemfixet, és főzzük együtt újabb 2 percig. A tisztára mosott, száraz üvegeket állítsuk meleg vizes tálba, majd töltsük tele őket a dzsemlével. Zárjuk le, majd 5 percig fejtetőre állítva pihentessük. Ha kihűlt, lehet az üvegeket díszíteni, csomagolni.

Fűszerolaj

A fűszerolaj készítéséhez mindig jó minőségű olajjal dolgozzunk! A nemkívánatos oxidáció elkerülése végett úgy töltsük fel az üveget, hogy az olaj felett minél kevesebb levegő maradjon. Ha friss zöldfűszereket használunk, akkor tegyünk az üvegek aljára 1 evőkanál durva szemű tengeri sót, ami megköti a vizet, különben megavasodik az olaj. Az érési idő (2-3 hét) elteltével óvatosan szűrjük le a már illatos olajat úgy, hogy a só az üveg alján visszamaradjon.

Provence-i illatos olaj

2-2 ág zsályát, levendulát, kakukkfüvet, bazsalikomot és rozmaringot bő víz alatt leöblítünk, megszárítunk, majd egészben, szépen elrendezve üvegbe tesszük. Fél liter extraszűz olívaolajjal felöntjük. Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, salátákhoz, halakhoz használjuk.

Magyaros fűszerolaj

Megtisztítunk 5-6 gerezd fokhagymát, az üveg aljára szórjuk. Ráteszünk 2-3 babérlevelet, 1-2 piros erős paprikát, színes egész borsot, néhány szem borókabogyót. Felöntjük az egészet olívaolajjal. Magyaros sültekhez kiváló.

Ágyas pálinka

Ágyas pálinkát készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga. A lényeg, hogy olyan aszalt gyümölcsből készítsük az ágyat, mint amiből a pálinka is készült (tehát szilvapálinka alá aszalt szilvát tegyünk). Az aszalt gyümölcsöt daraboljuk fel (ha szűk az üveg szája, amibe tesszük, akkor apróra, mert különben nem tudjuk majd kiönteni). Öntsük rá a pálinkát. Ízlés szerint csurgathatunk rá 1-2 kanál mézet is. Rázzuk össze, és hagyjuk érni néhány napot.

Citromkrém

Hozzávalók:
• 2 nagy tojás
• 25 dkg cukor
• 10 dkg vaj
• 1 kk. kukoricakeményítő
• 2 nagy biocitrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral verjük fel alaposan, keverjük hozzá a vajat, majd a kukoricakeményítőt, végül adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és lereszelt héját. Közepes lángon melegítsük az egyveleget, közben folyamatosan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Miközben sűrűsödik, opálosan áttetszővé válik. Kb. 10 perc múlva, ha elég sűrűnek ítéljük a masszát, vegyük takarékra a lángot, és keverjük még 1-2 percig. Töltsük tiszta, sterilizált üvegekbe, és zárjuk le. Ebből a mennyiségből 2 kisebb üveg krém lesz. Felbontás után tároljuk hűtőszekrényben.Varázslatosan finom a reggeli pirítóson, de felhasználhatjuk sütemények töltelékeként vagy krémek ízesítésére is. Csak biocitromot használjunk hozzá, hogy biztosan kezeletlen legyen a héja!

Narancshéjdesszert

Hozzávalók:
• 5 ép narancs vastag héja
• 3 dl víz
• 30 dkg cukor

Elkészítés:
A megmosott narancsot meghámozzuk, a keskeny csíkokra vágott héjat hideg vízbe áztatjuk. A vizet öt napon át reggel és este lecseréljük. Az ötödik napon sűrű szirupot készítünk a vízből és a cukorból, beletesszük a jól leöblített narancshéjat. Néhány percig forraljuk, majd lefedve hagyjuk kihűlni. Ezt a forralást és a néhány perces főzést három napig reggel és este megismételjük. Az utolsó forralás után még forrón kis üvegekbe tesszük a narancshéjat, föltöltjük a sziruppal, és lezárjuk. Kiváló csemege.

Csináld magad!: Ehető ajándékokCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top