Aktuális

Tíz kérdés Zoób Katihoz

Tíz kérdés rovatunkban ezen a héten Zoób Katit kérdeztük.

Zoób Kati-interjú1. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
A finom, puha hálóingemben otthon elmélkedek, tervezek, rajzolgatok. A „semmi dolgom” a család javát is szolgálja: előbb-utóbb egy finom ebéd szokott születni belőle…

2. Kinek a tehetségét irigyli a legjobban?
A tehetséget nem irigyelem, hanem tátott szájjal csodálom.

3. Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti, amiről nem szeret beszélni?
A pénz. Az elmúlt években annyi probléma kapcsolódik a közbeszédben, a közérzésben a pénzhez, hogy bár korábban is szükséges rossznak éreztem, most már haragszom is rá! Megváltoztatta a világot, és szinte megrontja az életünket. Bármiről beszélünk, ide lyukadunk ki.

4. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
Elveszíteni az édesanyámat. Nagyon váratlanul ért, nagyon gyorsan jött, és nagyon finom illatokkal ment el. Nehéz volt megtanulni nélküle élni, minden megváltozott.

 Névjegy

• Alkotóművész, divattervező.
• Sümegen született. Pályája első lépéseként textiljátékokat tervezett. Később a Magyar Televízióban bábokat készített.
• 1994-től a divat a fő szakterülete. A Katti Zoób divatmárkával párhuzamosan tervezi Attitude kollekcióit, illetve színházi és filmes jelmezeket.
• A világ számos pontján: Bécsben, Londonban, Sanghajban, Dubajban mutatja be kollekcióit.
• Gazdag kézimunka- és textilgyűjteményét lányával, Fruzsinával gondozza.
• A Magyar Kultúra nagykövete, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje birtokosa.

5. Mi a legértékesebb tulajdona?
Egy koffer, benne a családom múltja: fényképekben, keresztlevelekben, birtoklevelekben összegyűjtve. Az édesanyám halála után találtuk meg, a fényképekre még a nagymamám írta rá, hogy ki kicsoda. A gyászjelentések alá jegyzett nevekből ki lehet keresni száz-százötven évvel ezelőtt élt családtagokat. Ezt tartom a legfontosabbnak, hogy bele tudok nézni az őseim szemébe, hogy el tudom képzelni, milyen emberek vannak a tekintetek mögött.

6. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Visszavonnék egy mondatot, amit apámnak mondtam. Kritizáltam, és ma már tudom, hogy felnőttnek, szülőnek lenni egész más felelősség, mint ahogy kamaszként gondoltam. Korán elveszítettem, így nem volt rá alkalmam, hogy finomítsam a véleményem.

7. Hová költözne el legszívesebben, és miért?
Svájc–Ausztria–Olaszország csomópontjába szívesen vállalnék száműzetést. Vonz az ottani monarchikus, ismerős európai kultúra… Éghajlat, tudás, érzelem szempontjából nagyon gazdag vidék. De nem költöznék el Magyarországról. Az, hogy nem mentem el eddig, jelent valamit. Szeretek itt élni.

8. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?
Az erő! A személyiség ereje, a fizikai erő. Egy ilyen partner nyilván küzdelem is, de az nagyon jó érzés, amikor az erők kiegyenlítettek… Én nagy erővel élek, emiatt nagyon tisztelem a másik nemet is.

9. Melyik a kedvenc könyve, és miért?
Darvasi László: Könyvmutatványosok legendája az utolsó olvasmányélményem. Azért utolsó, mert bár két éve olvastam, azóta is állandóan előveszem! Emlékszem a történetre, de bárhol nyitom ki, ha beleolvasok, rögtön belemerülök. Ez lett a számomra az elmúlt évek könyve. Gyönyörű nyelvezete van.

10. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
Erős tulajdonságom a megbocsátás, ezért szinte minden hétköznapi hibát tudok tolerálni. Amit a legkönnyebben, az a meggondolatlanság. Az ember a mindennapok sodrásában gyakran hebehurgya. Ma már tudom, érzem, hogy nem lehet mindenkinek mindig jól döntenie ebben a felgyorsult világban.

+1. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott pontosan?
Édesanyám, aki hihetetlen gazdag érzelemvilággal bíró asszony volt, egyszer azt mondta: „Mi lett belőled, Katikám?” Ezt néha ma is hallom…

Zoób Kati-interjúCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top