Aktuális

Még húsz centi hó eshet estig

Közben enyhül az idő, és a havazás több helyen ónos esőbe válthat át.

Húsz centi hó eshet estigTöbb mint húsz centi hó eshet még hétfő éjfélig a Dunántúl nyugati részén, máshol kora délutánig 15 centivel hízhat a hótakaró – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezzel a Kisalföldön, az Alpokalján, Zala megyében és Somogy megye nyugati részén 35-40 centis hóréteg alakulhat ki, míg az Északi-középhegységre összességében 30-35 centit várnak.

Emiatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyére, és elsőfokú figyelmeztetést az ország többi részére, Baranya, Csongrád és Békés kivételével. Így a háztulajdonosok is kezdhetnek havat lapátolni, a gyerekesek pedig indulhatnak szánkózni.

Mivel napközben a hőmérséklet –1 és +6 fok között alakul, a hó az ország sok részén olvadni kezdhet. Ez enyhülés hatására ráadásul a havazás esőbe, ónos esőbe válthat át. Az élénk, helyenként erős keleti–délkeleti szél a középső területeken eleinte hóátfúvásokat okozhat. Éjszaka sem hűl le nagyon a levegő, –5 és 0 fok közötti hőmérséklet várható.

Keddtől is havazik és esik

Keddtől is marad a borult idő, és többfelé számíthatunk csapadékra, északon és nyugaton havazásra, máshol havas esőre, esőre. A héten az ország nagy részére jósolnak jelentős mennyiségű csapadékot. Nagy fagyok mégsem lesznek, a legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 0, +5 fokról péntekre +2, –3 fokig csökken, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és –4 fok között alakul.

Hétfői hótérkép (forrás: Időkép)
Hétfői hótérkép (forrás: Időkép)

Töltsd fel magad C-vitaminnal!

A havazással megterhelő időszak kezdődött, egész héten intenzív humánmeteorológiai tünetekre lehet számítani. A gyakori és erősen változó fronthatások kimeríthetik, legyengíthetik a szervezetet, figyelmeztet Bánhegyi Marianna, a Meteo Klinika meteogyógyásza.

Az általános immunerősítésre magas C-vitamin tartalmú ételeket, mint például savanyú káposztát, csipkebogyólekvárt és sok citrusfélét javasol, a szeszélyes időjárás okozta hatásokra pedig magnéziummal és káliummal készíthetjük fel szervezetünket. Fogyasszunk több halat, tojást, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut és olajos magvakat, valamint a magnézium felszívódását segítő B-vitamin komplexet is, javasolja a meteogyógyász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top