Aktuális

Idén többről szól a Valentin-nap

Február 14-én nemcsak a Valentin-nap jön el, de egy globális akció, a One Billion Rising napja is: a világ női együtt táncolnak az erőszak ellen tiltakozva.

Sokan készülünk kicsit más lélekkel február 14-re, mint a többi napra. Idén viszont a szerelem ünneplése mellett egy komoly téma is figyelmet kér: a nők elleni erőszak miatt kampányol a világ. Ez lesz a One Billion Rising akció, amikor ápolónők, tanítók, háztartási alkalmazottak, törzsi vezetők, halásznők, földművesek és tudósok táncolnak majd egy időpontban társadalmi osztálytól, bőrszíntől kortól függetlenül. Így tesz majd Anna Cruz, aki hétszáz guatemalai nő megölésének elkövetőit vitte bíróság elé egyetlen év alatt. Fartun, aki megnyitotta Szomália első női menedékházát. A magukat Vaginas Campesinasnak nevező földműves nők, akik kevésbé kemény munkafeltételeket követelnek, és szókimondó Fülöp-szigeteki, amerikai és tibeti apácák is. Így ír erről Eve Ensler aktivista Wirth Judit fordításában: „Ez a mozgalom olyan erővel söpör végig a világon, amilyenre még nem láttunk példát. Száznyolcvankét országban egész közösségek tervezik, hogy felemelik a szavukat, és tánccal fejezik ki dühüket és álmaikat.”

Idén többről szól a Valentin nap

Ensler szerint új korszak kezdődik ebben a női jogokért folyó harcban, ezt bizonyítják az indiai, szexuális erőszak elleni tüntetések vagy az az amerikai választások, amelyet „azok a nők döntöttek el, akik nemet mondtak a nőgyűlölő szélsőségesekre”. „Nem tudhatjuk még, hogy mi történik majd, amikor egymilliárd nő és férfi demonstrál mindenhol a világon ugyanazon a napon. Azt viszont tudjuk, hogy már az előkészületek is katalizáltak egy olyan mozgalmat, amelyet nem lehet többé letagadni, mint ahogy az erőszakot sem” – mondja Eve Ensler.

Ha csatlakoznál a mozgalomhoz, többféleképpen is megteheted. Készíts képet magadról, amin elmondod, miért fontos neked ez az ügy! Tanuld meg a koreográfiát, vagy csak táncolj szabadon február 14-én! Ha Robert Redford is megteszi, nekünk is ott a helyünk!

Idén többről szól a Valentin napFérfiak az erőszak ellen
A nők elleni erőszak miatt tiltakoztak Indiában, Banglore városában. A tiltakozó férfiak (!) sárga, zöld vagy piros szoknyát viseltek, hogy kifejezzék együttérzésüket. Szerintük nem a szoknya (vagy bármilyen öltözet) vezet a szexuális erőszakhoz, és a nőknek igenis joguk van ahhoz, hogy olyan ruhát viseljenek, amit csak jólesik. „Szabadnak éreztem magam szoknyában, most jöttem rá, hogy tényleg kényelmes. A férfiaknak igenis ki kell állniuk a nők szabadsága mellett, és nem támadni őket” – mondta az üzleti elemzőként dolgozó Jay, aki szintén szoknyát vett tiltakozásképp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top