nlc.hu
Aktuális
Nulla szemetet termel a család

Nulla szemetet termel a család

Mindent kimérve vásárolnak, ruhájuk is épp annyi van, amennyi kell. Egy amerikai család úgy szervezi az életét, hogy ne termeljenek szemetet egyáltalán.

A Johnson család új házba költözött, és mielőtt beköltöztek volna, egy kis lakásba kényszerültek. Na, ekkor jöttek rá, hogy mennyi felesleges cuccuk van valójában. Valahogy így kezdődött a zero waste, vagyis a nulla szemét háztartás ötlete.

Nulla szemetet termel a család

Nagyon egyszerűen kezdték, ezt mi is meg tudjuk tenni (vagy már meg is tettétek): a műanyag zacskókat újrahasznosítható szövettáskákra cserélték, hasonlóan az osztrák családhoz, amelyik minden műanyagot száműzött az életükből. A következő lépés már egy kicsit nehezebb: mindent kimérve vásárolnak, hogy ne legyen csomagolása. A húsokkal, sajttal, kenyérrel ezt még meg lehet tenni, de mondjuk cukrot, lisztet csomagolás nélkül vásárolni már több utánajárást igényel. A Johnson család hetente egyszer vásárol be, akkor ellátogathatnak a megszokott termelőikhöz, és zsákokban szállítják haza a szerzeményeiket, otthon pedig üvegben tárolják.

Az anyuka, Bea, azt mondja, a lakhelyüket is úgy választották, hogy közel legyen az iskola és a piac, hogy ne kelljen minden nap használniuk az autót. A két iskolás fiúknak nem okoz gondot a szemétmentes háztartásban élni, még akkor sem, ha a ruhatáruk is korlátozva van: négy nadrágra, nyolc pólóra, egy szabadidős összeállításra, és természetesen alsóneműkre.

Ahogy a Nők Lapja Café bloggere, Ökoanyu is otthon főzi a mosószert, a Johnson család is ökomódon takarít: mosószódát, ecetet, kimosható törlőkendőt használnak, és szépségápolásra is természetes vajakat, szappanokat használ az anyuka, aki blogot is vezet, ahol tippeket ad a szemétmentes háztartás vezetésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top