Aktuális

Sally Field és a harmadik Oscar-díj?

Eljátszani Amerika talán legnagyobb történelmi alakjának feleségét – vonzó lehetőség. Szerepet kapni egy nagyszabású Spielberg-filmben – sikerrel kecsegtető alkalom. Így már érthető, hogy az amúgy szerény és visszafogott Sally Field miért volt olyan elszánt, amikor Lincoln feleségének szerepéről volt szó…

Sally Field és a harmadik Ocar-díj?– Próbálj ki! – esengett újra és újra Sally Field Steven Spielbergnek. Hollywood legsikeresebb rendezője húzódozott ugyan, sőt egy cseppet sem hitt abban, hogy Sally az ő embere, illetve asszonya, de udvariasan és a profikra jellemző körültekintéssel megadta az esélyt neki. Egy szombat délután jelmezes, sminkes próbafelvételre hívta az amúgy kétszeres Oscar-díjas színésznőt. A tét nagy volt: megkapja-e Sally Field a készülő Lincoln-film női főszerepét, vagy sem.
Nem hiszem, hogy működne… – hívta másnap Spielberg a körmét rágó sztárt, de Field nem adta fel. Segítségére volt a film kijelölt címszereplője, Daniel Day-Lewis, aki csak azért repült Írországból Amerikába, hogy egy közös próbafelvételen esélyt adhasson kolléganőjének. Így jött el a Hollywoodra oly jellemző happy end, amikor Spielberg és Daniel Day-Lewis együtt hívták fel a színésznőt, és egyszerre kérdezték tőle a telefonban: „Lennél Mary?…”

 Névjegy

• Színész, énekes, rendező, producer.
• 1946. november 6-án született.
• Pasadenában töltötte gyermekkorát.
• Szülei elváltak 1950-ben.
• 160 cm magas.
• Színészetet tanult Lee Strasberg stúdiójában.
• Kétszer ment férjhez, kétszer vált el.
• Gyermekei: Peter (44), Eli (41), Samuel (26).
• Oscar-díj: 1979 és 1984
• Golden Globe: 1980 és 1985
• Legismertebb filmjei: Norma Rae, Acélmagnóliák, Forrest Gump, Mrs. Doubtfire, Testvérek.

Színésznővé érni

A magyar mozikban is játszott Lincoln című film női főszereplőjének, Sally Fieldnek két Oscar-díja is van, mégsem tartozik a legismertebb filmsztárok közé. Édesanyja is színésznő volt, talán ezért választotta a gimnáziumban mindössze pomponlányként szereplésre vállalkozó Sally ugyanezt a pályát. Először televíziós sorozatokban, könnyed vígjátékokban játszott, de mindig vágyott komolyabb szerepekre is. Ám a jó humorú és karakteres nőknek meg kell az ilyesmiért harcolniuk… És át kell verekedniük magukat közepes vígjátékokon, vadnyugati témájú filmeken is. Mindebben alig hét éven át segítette őt a férje, akihez 1968-ban, épphogy 22 évesen ment hozzá, és akitől Peter fia és Eli nevű lánya született. Karrierjében is fontos állomás volt, amikor megismerte Burt Reynoldsot, vele éveken át együtt is élt, és szerepelt több filmjében. A nagy áttörést egyértelműen a Norma Rae című, erősen politikusra hangolt dráma jelentette Fields karrierjében 1979-ben. A címszereplő, a két gyermekét egyedül nevelő gyári munkás megformálásáért elnyert Oscar-díjat nem vitatta el tőle senki. Ráadásul ezért az alakításáért a sokkal kifinomultabb ízlésű cannes-i filmfesztivál ítészei is megszavazták neki a legjobb női főszereplőnek járó nagydíjat. Öt évvel később újabb köszönőbeszédre készülhetett, amit el is kellett mondania, hiszen újra egy Oscar-szoborral a kezében állhatott Los Angelesben a vakuk kereszttüzében.
Sally Field és a harmadik Ocar-díj?A Hely a szívemben című filmben nyújtott alakításáért Sally Field megint első lett a legjobbak között. Ezt a filmjét talán kevesebben ismerik, de a Lányom nélkül soha! című mozira sokan emlékeznek. Ebben a megtörtént esetet feldolgozó filmben Sally alakította Betty Mahmodyt, akit iráni férje gyakorlatilag fogva tartott, így neki és kislányának viszontagságos úton kellett kiszöknie Iránból. Ennél jóval derűsebbre kellett vennie a figurát a Mrs. Doubtfire című filmben, ahol a prímet nem ő, hanem a saját gyerekei mellett női bőrbe bújva bébiszitterkedő Robin Williams vitte. Filmjei sorából kihagyhatatlan az Acélmagnóliák, ennek ugyanis úgy volt a főszereplője, hogy mellette a következők tűntek még fel a vásznon: Shirley MacLaine, Dolly Parton, Julia Roberts, Daryl Hannah és Olympia Dukakis. Ő volt továbbá Forest Gump édesanyja és a magyar tévénézők az Universal Channel műsorán futó Testvérek című tévésorozat főszereplőjeként is láthatják. Sally Field elmúlt 66 éves. Ami, ha megnézzük most készült képeit, teljesen valószerűtlen. Énekel és rendez, érdekli a politika, elszánt támogatója volt például az elnökjelöltségért ringbe szálló Hillary Clintonnak, amikor még közte és Obama között folyt a küzdelem. Második házassága Alan Greisman filmproducerrel is válással végződött (1984–1993), fiuk, Sam most 26 éves. Sally Field egy tévéshow-ban nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a fia meleg, így vált érthetővé, hogy miért áll ki következetesen a homoszexuálisok jogai mellett. Szintén a személyes érintettség okán támogatja a csontritkulásban szenvedőket, lévén ő is ezzel a problémával küzd.

 Ki volt Mrs. Lincoln?

Az Egyesült Államok legismertebb elnöke 1842-ben vette el a Kentucky állam egyik legszebb lányának tartott Mary Toddot. Bizonyos források szerint első jegyességük is azért szakadt meg, mert már akkor mutatkoztak Mary kibírhatatlan természetének tünetei. A lány családja rangos és tehetős volt, akik Lincolnt nem tartották elég jó partinak. Négy fiúgyermekük született, ám amikor a 11 éves William tífuszban meghalt, az anya teljesen összeroppant. Férjét hibáztatta a történtekért, mert azt még a gyerek betegsége sem tudta elszakítani a politikától… Innentől depresszió, migrénes rohamok és hisztéria váltották egymást, és ha mindez nem lett volna elég, Mary még féltékeny természetű is volt. Nagy szerencséje Lincolnnak, hogy a bulvársajtó akkoriban nem volt olyan erőteljes, mint ma. De még így is megszellőztették, hogy a Fehér Házba beköltöző first lady fél év alatt elköltötte új bútorokra a négy évre előirányzott összeget. Lincoln azt is nehezen viselte, hogy bár neje akkor már nem volt egy szépség, mégis annyit költött ruhákra, mint senki közel s távol. Mary ott ült a színházi páholyban akkor is, amikor egy merénylő lelőtte az elnököt, ott volt mellette, míg haldoklott. A veszteség felőrölte maradék egészségét is, végül idegszanatóriumba került, ott halt meg 1882-ben.

Sally Field és a harmadik Ocar-díj?

Akarom ezt a szerepet!

Sally nem első vonalbeli sztár, magánélete ezért sem kerül a lapok címlapjára. Sokan egyszerű epizódszereplőként tartják számon, és alaposan meglepődnek, hogy „Jé, ennek a nőnek két Oscar-díja is van…”? Kiszámítható és megbízható színész, a rendezők szeretnek vele dolgozni, ráadásul vígjátékban, drámában, de még énekes szerepekben is megállja a helyét. Nem erőszakos, azt sem mondhatni, hogy zseniális érzékkel irányítaná saját karrierjét. Ezért volt meglepő az az elszántság, ahogy Spielbergnél Lincoln feleségének szerepére tört. A valóságban Lincoln tíz évvel volt idősebb feleségénél, Mary Toddnál, pont annyival, amennyivel Sally Field idősebb partnerénél, Daniel Day-Lewisnál… Ám mivel a filmen az elhízott, hisztériás, férje életét inkább megnehezítő Mrs. Lincolnt kellett alakítania, megoldhatónak tűnt a feladat.
– Mindent felkutattam, amit csak tudtam. Elolvastam öt könyvet, elmentem Mary gyerekkorának színhelyére, gyűjteményeket, emlékhelyeket kerestem fel – mondta, amikor arról faggatták, hogyan készült a szerepre. A látványos karakterjegyek mellé igyekezett kideríteni az apróságokat is, azt, milyen művelt és olvasott volt Mary, milyen odaadóan és kitartóan állt a férje mellett, mennyire szerették ők ketten a verseket. Az idei Oscar-díj kiosztásakor kiderül: jutalmazzák-e újabb szoborral az erőfeszítéseit…

Sally Field és a harmadik Oscar-díj?Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top