Te is készülsz Valentin-napra? Szuper tippeket kaphatsz a Nők Lapja Cafe aktuális rovatában, katt ide! |
Aszaltszilva-krémleves pirított dióval
Hozzávalók 4 személyre:
• 6 dl vörösbor
• 2 rúd fahéj
• 4 darab csillagánizs
• 10 darab szegfűszeg
• 4 evőkanál méz
• citrom és narancs reszelt héja és leve
• 30 dkg aszalt szilva
• 2 dl főzőtejszín
• 1 evőkanál vaj
• 10 dkg dióbél
A vörösbort és ugyanannyi mennyiségű vizet felforralunk a mézzel, a fahéjjal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel, a narancs és a citrom reszelt héjával és levével. 5-6 percig forraljuk, majd leszűrjük és beletesszük az aszalt szilvát. Összeturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, de már nem forraljuk, csak melegítjük. A durvára vágott, majd vajban megpirított dióval tálaljuk.
Kakukkfüves szűzpecsenye sütőtökös burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg tisztított sütőtök
• só, fehér bors
• 1 ek. méz
• fél tk. őrölt római kömény
• 6 ek. vaj
• 4 dl félédes fehérbor
• 50 dkg tisztított burgonya
• 2 db babérlevél
• 3 szál friss rozmaring
• 80 dkg szűzpecsenye
• 3 szál friss kakukkfű
• kevés olaj
A meghámozott, kockára vágott sütőtököt ízesítjük sóval, fehér borssal, a mézzel, a római köménnyel, és serpenyőben 1 evőkanál vajon megpirítjuk. Felengedjük a borral, és fedő alatt szép lassan puhára pároljuk. Közben a megtisztított burgonyát sóval, babérlevéllel, rozmaringgal ízesített vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A párolt sütőtököt és a burgonyát a maradék vajjal összetörjük, és püré állagúra keverjük. A szűzpecsenyét sóval, borssal ízesítjük, kevés olajon minden oldalát körbesütjük, majd tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 8 percig sütjük. Sütés után langyos helyen 5 percig pihentetjük. Tálaláskor a sütőtökös pürét a tányér aljára kanalazzuk, és erre tesszük a felszeletelt szüzet.
Lazacrózsák sajtkrémmel és lazackaviárral
Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg füstölt lazac
• 1 citrom reszelt héja
• 25 dkg natúr krémsajt
• só, fehér bors
• kenyér
• 1 ek. vaj
• 0,4 dl olívaolaj
• 10 dkg lazackaviár
A reszelt citromhéjat hozzákeverjük a krémsajthoz, sóval, fehér borssal ízesítjük. A kenyeret olívaolaj és vaj keverékében megpirítjuk. A tálaláskor a füstölt lazacból rózsákat formázunk, mellé helyezzük a pirítósokat, középre formázzuk a sajtkrémet, amire rátesszük a lazackaviárt.
Zellersaláta sonkatekerccsel és gyömbéres joghurtöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg zellergumó
• 15 dkg szárzeller
• 2 cm-es friss gyömbér
• 3 ek. olívaolaj
• 4 dl natúr joghurt
• pár szál snidling
• 10 dkg szeletelt szárított sonka
• friss bazsalikom
• só
A zellergumót meghámozzuk, apró kockára vágjuk. Forró sós vízben félkészre főzzük. Közben felkarikázzuk a szárzellert, és a főtt zeller mellé dobjuk. További 2 percig főzzük, majd az egészet leszűrjük és kihűtjük. A gyömbért meghámozzuk, vékony szálakra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított olívaolajon, majd szűrőlapáttal kiszedjük és összekeverjük a joghurttal. A visszamaradt olívaolajba beleforgatjuk a zellereket, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, majd tányérokba szedjük. A sonkaszeletekből apró rózsákat formázunk, majd a zellerre helyezzük. A bazsalikomlevéllel díszítjük, majd ráöntjük vagy mellé tálaljuk az enyhén sózott gyömbéres joghurtot.
Kacsamell vaníliás céklaraguval
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg kacsamell
• 5 dkg vaj
• 2 ek olívaolaj
• 1 db vaníliarúd
• 80 dkg cékla
• só, friss rozmaring
A kacsamellek húsos felét besózzuk, a bőrös oldalukat beirdaljuk, majd egy serpenyőben a bőrös oldalán elkezdjük sütni. A kisült zsírt folyamatosan kimerjük a serpenyőből, és mérettől függően 8-10 percig sütjük a húst, míg aranybarna lesz. Megfordítjuk, és mellé dobunk pár szál rozmaringot. 1 percig pirítjuk a húsos oldalán, majd 60 fokos sütőben körülbelül 10 percig pihentetjük, így szép rózsaszín lesz a hús. A raguhoz a céklát héjában, sós vízben puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A vaj és olívaolaj keverékén 1-2 perc alatt átforgatjuk, közben hozzáadjuk a kikapart vaníliát, sózzuk. A pihentetett húst vékony szeletekre vágjuk és a ragura helyezzük.
Fűszeres forró csokoládé
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg étcsokoládé
• 1 dl habtejszín
• 4 dl tej
• 1 ek kristálycukor
• késhegynyi őrölt chilipaprika
• 1 csapott kk. őrölt kardamom
A tejet összekeverjük a tejszínnel és a cukorral, majd forrásig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az apróra tört csokoládét. Beleszórjuk a fűszereket, és 5 percre állni hagyjuk, közben többször megkeverjük, hogy a csokoládé könnyebben elolvadjon. Amikor elolvadt a csokoládé, visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon forráspontig melegítjük. Csészékbe öntjük, tálaláskor tejszínhabot nyomhatunk a tetejére.
Kesudiós csokoládétorta
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
• 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 7 dkg porcukor
• csipet só
• 12,5 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 kk tejföl
A töltelékhez:
• 30 dkg étcsokoládé
• 8 dkg vaj
• 3 dl tejszín (min. 20 százalékos)
• 2 kk őrölt kardamom
• 3 tojás + 3 sárgája
• 4 dkg cukor
• 1 nagy marék kesudió
A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral és a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojást és a tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Befóliázzuk, és 1 órára a hűtőbe rakjuk pihenni. A töltelékhez a csokoládét, a vajat és a tejszínt összekeverjük, felmelegítjük, majd hozzáadjuk az őrölt kardamomot. A tojásokat és a tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk. Megvárjuk, míg a csokoládés rész kézmelegre hűl, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, és alaposan elkeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy gyümölcstorta- vagy piteformába helyezzük. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 5 percig pihentetjük, hogy kicsit lehűljön, majd ráöntjük a csokoládékrémet, és visszatesszük a sütőbe. 130 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és addig sütjük, míg megszilárdul a közepe (kb. 20-30 perc). A kesudiót durvára vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, a kész tortára szórjuk, és tálaljuk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |