Vajas keksz
Hozzávalók:
• 20 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
• 10 dkg kukoricaliszt
• 10 dkg porcukor
• 20 dkg vaj
• 2 ek cukrozatlan kakaópor
A liszteket keverjük el a porcukorral és az olvasztott vajjal! Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük el, a feléhez gyúrjuk hozzá a kakaóport. Pihentessük 20 percet. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagra, kiszúró formával szaggassunk kekszeket, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 9-10 perc alatt süssük készre. Az omlós kekszet hetekig tárolhatjuk jól záródó dobozban.
Házi tagliatelle bolognai raguval
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg darált marhahús
• 1 fej vöröshagyma
• extra szűz olívaolaj
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 1 dl száraz fehérbor
• 3 ek. sűrített paradicsom
• só, bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tej
• parmezán a tálaláshoz
A tésztához:
• 30 dkg finomliszt
• 3 egész tojás, só
A raguhoz az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, hozzáadjuk a tisztított, vékonyra reszelt répákat, tovább dinszteljük. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le! Öntsük fel a borral, 1 dl vízzel, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt! Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük az aprított fokhagymával. Takarékon, lefedve főzzük puhára a húst kb. 1 óra alatt, közben öntögessük fel egy-egy adag tejjel. A tésztához a lisztet keverjük el a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Gyúrjuk kemény tésztává, pihentessük 30 percet, tésztagéppel nyújtsuk ki lapokká, majd szélesmetélt-fejjel csíkozzuk fel. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen nyújtsuk ki egészen vékonyra a tésztát (több részletben), majd késsel vékonyan csíkozzuk fel. Főzzük ki lobogó sós vízben, szűrjük le, majd tálaljuk a bolognai raguval. Tálaláskor reszelhetünk parmezánt a tetejére.
Ropogós halrudacska fokhagymás-petrezselymes majonézzel
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
• só, bors
• 5 dkg liszt
• 2 tojás
• 4 ek zsemlemorzsa
• 4 ek kukoricapehely
• olaj a sütéshez
A majonézhez:
• 1 dl napraforgóolaj
• 1 dl extra szűz olívaolaj
• 1 friss, szoba-hőmérsékletű tojássárgája
• 1 tk 6%-os fehérborecet
• kis csokor petrezselyem
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• pár csepp citromlé
A majonézhez keverjük össze a kétféle olajat. A tojássárgát keverjük el az ecettel, majd kezdjük el hozzá adagolni először szinte cseppenként az olajat, majd vékony csíkban folyatva, miközben elektromos habverővel folyamatosan keverjük, míg a tojás kivilágosodik, és besűrűsödik a krém. Mikor a tojás felvette az olajat, sózzuk a majonézt, adjunk hozzá egy-két csepp citromlevet, az aprított petrezselymet és fokhagymát. (A megadott mennyiségből kb. 20 dkg majonéz lesz.) A halat olvasszuk ki, csíkozzuk fel azonos méretűre. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd az enyhén felvert tojásban, végül a zsemlemorzsa és a kukoricapehely keverékében. Forró olajban hirtelen süssük ki, papírtörlőn csepegtessük le, és kínáljuk a majonézzel.
Mazsolás kacsamájkrém
Hozzávalók:
• 20 dkg pecsenyekacsamáj
• 5 dkg húsos szalonna
• 1 fej hagyma
• 1 ek. vaj vagy kacsazsír
• 1 marék arany mazsola
• 4 evőkanál főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors
A felkockázott szalonnát és hagymát a vajon/kacsazsíron pirítsuk meg. Adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt májat, tegyük bele a mazsolát, sózzuk, borsozzuk, süssük 15 perc alatt készre. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk újra, ha szükséges, majd botmixerrel pürésítsük.
Köményes foszlós kifli
Hozzávalók 16 kis kiflihez:
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg friss vagy 7 gr szárított élesztő
• 1 csapott tk. cukor
• 50 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál só
• 10 dkg vaj
• 125 g natúr joghurt
A díszítéshez:
• köménymag,
• tengeri só
Keverjük el a langyos tejben a cukrot és az élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a joghurtot és 5 dkg vajat. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 8-10 perc alatt dagasszuk lágy tésztává. Hagyjuk kelni 1-1,5 órán keresztül. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal. A rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset, hogy duci hengert kapjunk. Konyharuhával lefedve kelesszük újabb 1-1,5 órán át, majd nyújtsuk ki a tésztát szabályos téglalappá. Vágjunk belőle kisebb téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszögeket sodorjuk fel kiflinek, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, hagyjuk pihenni újabb 15 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kifliket spricceljük be hideg vízzel, szórjunk rájuk tengeri sót és köménymagot. Tegyük a sütőbe sülni 15-20 percre.
Hamburger házi bucival
Hozzávalók 8 darabhoz:
• 40 dkg marhahús
• 15 dkg füstölt, sós szalonna (kenyérszalonna)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 tk. mustár
• tengeri só
• frissen őrölt bors
• 1 ek olívaolaj
A 8-10 bucihoz:
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kk cukor
• 45 dkg liszt
• 2 kk. só
• 5 dkg lágy vaj
• 1 dl natúr joghurt
• 1 tojásfehérje
• szezámmag a szóráshoz
Az összeállításhoz:
• zöldsaláta
• paradicsom
• csalamádé
• sajt stb.
A buci elkészítése: az élesztőt keverjük krémesre a langyos tejben a cukorral együtt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a joghurtot és az élesztős tejet. Dagasszuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 2 órán keresztül. Formázzunk belőle tíz zsemlét, sütőlapon kelesszük tovább 40 percet, majd kenjük meg a tetejüket a tojásfehérjével, és szórjunk rájuk szezámmagot! Süssük 210 fokra előmelegített sütőben 20 percig!
A húspogácsához a marhahúst és a szalonnát kockázzuk fel, majd daráljuk le nem túl finomra. (Ha a hús eleve darált volt, a szalonnát daráljuk külön, majd gyúrjuk össze alaposan a hússal.) A hagymát vágjuk egészen apró kockákra, majd 1 evőkanál olívaolajon pároljuk 5 percet, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, pároljuk tovább 8-10 percig. Tegyük félre hűlni, majd keverjük el a hússal. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, a mustárral. Tegyük a masszát egy órára a hűtőbe, majd formázzunk belőle lapos húspogácsákat, és felforrósított grillserpenyőben süssük mindkét oldalukat pirosra. A félbevágott zsemlék vágott felét pirítsuk meg abban a serpenyőben, amelyben a hús sült, így állítsuk össze a hamburgereket. Tegyünk hozzá ízlés szerint zöldségeket, sajtot, majonézt, ketchupot.
Vaníliás-mazsolás krémtúró
Hozzávalók 4 kis pohárhoz:
• 2 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• 2 dl tej
• fél rúd vanília kikapart magja vagy egy tasak Bourbon vaníliás cukor
• 25 dkg tehéntúró
• 5 dkg mazsola
Elektromos habverővel a tojássárgáját verjük fehéredésig a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliát és a tejet. Lassú tűzön, folyton kevergetve melegítsük sűrűsödésig a vaníliakrémet. A kihűlt krémet keverjük el a túróval, és botmixerrel krémesítsük egészen homogénre. Keverjük el benne a mazsolát, szedjük poharakba, hűtőben tároljuk.
Koncz Zsuzsa fotózásán jártunk, nézzétek meg videónkat!
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |