Túrógombóc vaníliás eperrel és fahéjas kekszmorzsával
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg túró
• 14 dkg búzadara
• 2 nagy tojás
• só, cukor
• 50 dkg eper
• 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
• 1 ek méz
• 1 dl eperszörp
• 15 dkg keksz
• 1 tk. fahéj
• néhány mentalevél
A túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással és egy csipetnyi sóval, 1 órát hűtőben állni hagyjuk, majd gombócokat formálunk belőle, és sós-cukros forró vízben kifőzzük őket. Megvárjuk, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére, és utána még 2-3 percig főzzük. Az epret feldaraboljuk, a mézet összekeverjük a vanillincukorral és az eperszörppel, majd az eperdarabokra csurgatjuk. A kekszet összetörjük, a morzsába keverjük a fahéjat. Tálaláskor az eperragura rakjuk a gombócot, és megszórjuk a kekszmorzsával. Friss mentalevelekkel díszíthetjük.
A receptet a Dr. Oetker támogatta.
Zöldfűszeres penne paradicsommal és kecskesajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 12 db paradicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• 14 db bazsalikomlevél
• 2 ek. olívaolaj
• só
• 20 db koktélparadicsom
• 3 szál rozmaring
• 40 dkg penne tészta
• 20 dkg lágy kecskesajt
A paradicsom csumáját kivágjuk, a felső részébe egy x-et vágunk, forró vízben leforrázzuk, utána gyorsan hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a héját. A leforrázott paradicsomokat félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk, majd a paradicsomhúst a tisztított fokhagymával, 8 db bazsalikomlevéllel, sóval és az olívaolajjal összeturmixoljuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk. A pennét lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a vágott rozmaringgal, a maradék aprított bazsalikommal és a koktélparadicsommal. A felmelegített paradicsomszószra tálaljuk (össze is forgathatjuk vele). Tálaláskor adjuk hozzá a kecskesajtot.
Zöldborsós pulykaraguleves snidlinges sajtkrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg zöldborsó,
• 5 ek. vaj,
• fél szál póréhagyma,
• fél csokor koriander,
• 10 dkg friss édeskömény,
• só, fehér bors,
• 1 l zöldségalaplé vagy víz,
• 60 dkg pulykamell,
• 4 ek olívaolaj,
• 4 szál friss tárkony,
• 4 ek. natúr krémsajt,
• negyed csokor snidling
A zöldborsót három evőkanál vajon megpároljuk az apróra vágott póréhagymával, a vágott korianderrel és az apróra vágott édesköménnyel. Sóval, borssal ízesítjük, felengedjük a zöldségalaplével/vízzel, majd puhára főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk. A pulykamellet 2×2 cm-es kockákra vágjuk, a maradék vajon és az olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal és a tárkonnyal ízesítjük, majd tálaláskor a levesbe tesszük. A krémsajtot az apróra vágott snidlinggel ízesítjük, majd tálaláskor a levesbe rakjuk.
Rozmaringos sárgarépa-főzelék bazsalikomos bundás kenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg sárgarépa
• 2 ek. vaj
• 1 kisebb szál póréhagyma
• 4 szál kakukkfű
• 2 tk. cukor
• só, őrölt fűszerkömény
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 l zöldségalaplé vagy víz
• 3 dl főzőtejszín
• 3 szál rozmaring
• fél csokor petrezselyem
• 8 szelet kenyér
• 16 darab bazsalikomlevél
• 3 dl tej
• 3 tojás
• kb. 4 dl olaj
A megtisztított sárgarépa felét nagyobb hengerekre vágjuk, vajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, a kakukkfüvet, a cukrot és a köményt. Felengedjük a fehérborral és a zöldségalaplével/vízzel, sózzuk. A sárgarépa másik részét apró kockára vágjuk és félretesszük. A megfőtt sárgarépát összeturmixoljuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, kb. 10-12 percet főzzük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a tejszínt, az apróra vágott rozmaringot és petrezselymet. A kenyérszeleteket késsel megszurkáljuk, a résekbe bazsalikomot rakunk (megtűzdeljük vele), majd sós tejbe, utána felvert tojásba áztatjuk, és forró olajban kisütjük.
Sertésszűz újhagymás-zöldfűszeres rakott cukkinivel
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 közepes salátacukkini
• só, fehér bors
• 5 tojás
• 3 dl főzőtejszín
• fél csokor petrezselyem
• 10 dkg kemény sajt
• 2 ek vaj
• 8 db bazsalikomlevél
• 8 db zsályalevél
• 2 szál újhagyma
• 80 dkg sertésszűz
• 1 ek mangalicazsír
A megmosott cukkinit fél centiméteres karikákra vágjuk, megsózzuk, és 20 percre félrerakjuk. Közben az egész tojást összeturmixoljuk a tejszínnel, a vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, majd belereszeljük a sajtot. Egy tűzálló tálat kikenünk a vajjal, majd belerétegezzük a cukkinit úgy, hogy a rétegek közé szórjuk a bazsalikom- és zsályaleveleket, illetve a karikára vágott újhagymát. Ráöntjük a tejszínes öntetet, és 160 ºC-os sütőben kb. 15-20 percig sütjük. A sertésszüzet sóval, borssal bedörzsöljük, serpenyőben egy evőkanál mangalicazsíron minden oldalát megpirítjuk, majd tepsibe emeljük, és 180 ºC-os sütőben 8-10 percig sütjük. Sütés után 6 percig langyos helyen pihentetjük. A rakott cukkini mellé tálaljuk a felszeletelt húst.
Kerti zöldsaláta sült kacsamájjal
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg pecsenyekacsamáj
• 40 dkg kacsazsír
• 1 fej fokhagyma
• 3 db babérlevél
• 2 szál rozmaring
• 3 szál kakukkfű
• 1 ek. dijoni mustár
• negyed csokor petrezselyem
• negyed csokor snidling
• 15 db kapribogyó
• só, fehér bors
• 2 dl olívaolaj
• 15 dkg zöldsaláta (pl. madársaláta)
• 8 db bazsalikomlevél
• 12 db koktélparadicsom
A kacsamájakat megtisztítjuk, az inakat, ereket eltávolítjuk. Közben felmelegítjük a kacsazsírt, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, majd belerakjuk a kacsamájat. 90 ºC-os sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk a zsírban kihűlni. Az öntethez a mustárt összekeverjük a vágott petrezselyemmel, snidlinggel, a kapribogyóval, sóval, fehér borssal és az olívaolajjal, majd összeforgatjuk a megmosott, megszárított salátával. A tányérra halmozzuk a salátát, majd rátesszük az utólag sózott kacsamájakat, megszórjuk az aprított bazsalikommal és a kettévágott koktélparadicsomokkal.
Zelleres karottasaláta mangalicaszalonnába tekerve
Hozzávalók 4 személyre:
• fél fej fejes káposzta,
• 3 szál sárgarépa,
• 1 kisebb zellergumó,
• só, fehér bors,
• fél csokor petrezselyem,
• 1 nagy ek. méz,
• 2 ek. majonéz,
• fél ek. mustár,
• 1 ek. vörösborecet,
• 20 szelet mangalicaszalonna vagy -sonka
A káposztát és a megtisztított sárgarépát, illetve zellert csíkokra vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Összekeverjük a vágott petrezselyemmel, a mézzel, a majonézzel, a mustárral, a vörösborecettel, sóval és borssal, majd a mangalicaszalonnába vagy -sonkába tekerjük.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |