nlc.hu
Aktuális
Árvízvédelmi készültség a folyók mentén

Árvízvédelmi készültség a folyók mentén

Sokaknak azzal telik a húsvét kezdete, hogy homokzsákokat töltenek, a rengeteg hó ugyanis olvad a hegyekben: a következő kihívás az árvíz.

A következő három napban várhatóan 27-37 milliméter csapadék hullik majd a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Jelenleg 832 kilométernyi töltésszakaszon van árvízvédelmi készültség az országban, 746 kilométeren elsőfokú, 86 kilométeren másodfokú.

A már megkezdődött enyhülés, valamint a lehulló csapadék miatt a vízfolyások mindegyikén számítani lehet kisebb-nagyobb árhullámok kialakulására. A hét végén előbb a Tarnán és a Taktán, majd a Sajón várható készültségi szintet meghaladó vízállás.
Áradásra kell felkészülni a Hernádon is, de egyelőre készültségi szint alatti vízállások várhatók.
Országosan 80 700 hektár van belvíz alatt, ebből 34 ezer hektár szántó.

www.mommo.hu
www.mommo.hu

Baranyában több településen már most kénytelenek védekezni. Sásdon homokzsákokkal és szivattyúkkal igyekeznek megelőzni a vízkárokat, ugyanezért Baranyajenőre is szállítanak homokzsákokat.
Az Orfűi-patak kilépett a medréből, a víz azonban jelenleg mezőgazdasági területekre folyik, lakóházakat nem veszélyeztet.
Elsőfokú a készültség Miskolcon és Székesfehérváron is, mindenütt töltik már a homokzsákokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top